Ministri nepārliecināja, protesti nepalīdzēja: Jelgavā slēgs krievu skolu

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПодготовка школ к учебному году, архивное фото
Подготовка школ к учебному году, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāku protesti un tikšanās ar izglītības ministri Ilgu Šuplinsku neietekmēja situāciju ar skolu optimizēšanu Jelgavā: 2. bilingvālā pamatskola tiks slēgta.

RĪGA, 1. marts – Sputnik. Nacionālo minoritāšu Jelgavas 2. pamatskola, tieši kā Jelgavas vakarskola, tiks slēgta. Šāds lēmums tika pieņemts vakar, 28. februārī, Jelgavas domes deputātu sēdes laikā, neskatoties uz vecāku protestiem, vēsta portāls jelgava.lv.

Станция Елгава - Sputnik Latvija
Konflikts Jelgavā: vecāki neļauj slēgt krievu skolu

Saskaņā ar optimizācijas plānu 2. pamatskola tiks slēgta pēc šī mācību gada beigām un apvienota ar Jelgavas 6. vidusskolu. Taču daļu bērnu ir gatavas pieņemt arī citas pilsētas izglītības iestādes. Skolēnus no 1. līdz 3. klasei un to klases skolotājus gatava pieņemt Jelgavas 5. vidusskola, tajā pašā ēkā var palikt 6. un 7. klases un apmeklēt latviešu ģimnāziju "Spīdola", kura pārvāksies uz turieni, savukārt devītās klases kopā ar klases audzinātājiem gatavas pieņemt 5. vidusskola un 6. vidusskola.

Visu skolēnu vecāki var paši izdarīt izvēli, kādā skolā pilsētā var iestāties viņu bērns.

Šobrīd 2. pamatskolā, kura atrodas pilsētas centrā un kur mācības notiek pēc bilingvālās sistēmas, mācās 661 skolēns. Tā ir piektā lielākā pamatskola Latvijā skolēnu skaita ziņā.

Skolēnu vecāki nevar saprast, kāpēc 2. pamatskolu plānots slēgt, kaut arī tajā gan pietiekams bērnu skaits, gan sekmju rezultāti ir augstāki, nekā 6. vidusskolā, kur plānots nosūtīt lielāko daļu bērnu. Turklāt, 6. vidusskola atrodas citā pilsētas galā, kur lielākajai daļai no 2. pamatskolas nav ērti nokļūt. Vecāku neapmierinātība, kuri nesaņēma no izglītības iestādēm un pilsētas varasiestādēm pamatotu skaidrojumu sakarā ar nolūku slēgt 2. pamatskolu, izvērtās protesta akcijās.

Pirmais mītiņš, kurā piedalījās simtiem vecāku, notika 18. februārī Jelgavas centrālajā laukumā. taču pašvaldības pārstāvji neizgāja pie protestētājiem. Kā Sputnik Latvija pastāstīja aktīvs krievu izglītības aizstāvis Degi Karajevs, radusies situācija kārtējo reizi parādīja, ka varasiestādes neko neredz un nedzird sev apkārt. Tiešas reakcijas uz vecāku rīcību kā nebija, tā joprojām nav.

Дети идут по пешеходному переходу 1 сентября - Sputnik Latvija
Levits novērtējis skolu reformu: tā pievērsīs bērnus Latvijai

"Notika klasisks varas atdalīšanās no tautas, viņi ir pārliecināti, ka tauta visu pārcietīs, tauta visu norīs," - atzīmēja Karajevs.

Viņš uzsvēra, ka Jelgavas mītiņa rīkotāji centās maksimāli depolitizēt akciju, paziņojot, ka viņi cīnās par izvēles tiesību saglabāšanu, par skolas saglabāšanu tuvāk mājām. Taču vecāku balsis pārvaldē netika sadzirdētas.

Pirmdien, 25. februārī, Jelgavā notika zibakcija pret 2. pamatskolas slēgšanu. Vairāk nekā 120 automobiļi agrā rītā izbrauca pa maršrutu, kuru pēc mācību iestādes slēgšanas katru rītu nāksies pārvarēt vecākiem un skolēniem līdz 6. vidusskolai, kā rezultātā izveidojās milzīgs sastrēgums.

Trešdien, 27. februārī, ar Jelgavas 2. pamatskolas skolēnu vecākiem un pedagogiem tikās Latvijas izglītības ministre Ilga Šuplinska. Taču nekādu ietekmi uz situāciju vecāku izteiktās raizes neradīja. Pēc tikšanās Šuplinska vien paziņoja medijiem, ka Jelgava ir labs piemērs skolu tīkla reformas plānošanā un rīkošanā.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Krievu valodai Latvijā vairs nav vietas: skolas iztiks bez tās

"Ir saprotama emocionālā spriedze, kas veidojas saistībā ar Jelgavas 2.pamatskolas reorganizāciju. Skolas direktore ir īstena savas mācību iestādes patriote. Neatkarīgi no tā, kāds būs Jelgavas domes lēmums, ticu, ka Jelgavas pašvaldība novērtēs viņas profesionalitāti un potenciālu," - pateica ministre.

Ceturtdien, 28. februārī, domes sēdes laikā, kurā tika pieņemts lēmums par reorganizāciju, arī notika vecāku pikets.

"Oficiāli tas, kas notiek, tiek dēvēts par reorganizāciju, taču patiesībā tā ir labas skolas likvidēšana. Labu skolu ar augstāku reitingu taisās pievienot skolai, kurai klājas sliktāk. Rezultātā 2. pamatskolas kolektīvs tiks sagrauts, skolēni meklēs sev jaunas skolas kaut kur pilsētā," - paziņoja pirms mītiņa vieno no aktīvistiem Gatis Ozols.

Ziņu lente
0