Vācija konfiscējusi miljonu eiro no "Trasta komercbanka" kontiem

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsФлаг компании Trasta Komercbanka
Флаг компании Trasta Komercbanka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas banka izrādījusies iesaistīta naudas atmazgāšanas shēmā Vācijā.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Naudas atmazgāšanas shēmas no Krievijas izmeklēšanas ietvaros Vācijas likumsargājošās iestādes konfiscēja vairāk nekā miljonu eiro no "Trasta komercbanka" kontiem, vēsta LSM.lv.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
Bijušais ministrs: ne visa Krievijas nauda ir zagta nauda

Vācijas likumsargājošās iestādes trīs gadu garumā izmeklējušās trīs personu darbības – to pilsonība netiek atklāta. Rezultātā tika konfiscētas ēkas Bavārijas pilsētās Nirnbergā, Rēgensburgā, Mīldorfā un Hesenes Švalbahā pie Tanusas par kopējo summu 40 miljonu eiro apmērā, kā arī miljoniem eiro skaidrā naudā. Turklāt tiesībsargājošās iestādes arestēja 6,7 miljonus eiro vācu bankā un 1,2 miljonu eiro – Latvijas bankā.

"Tā dēvētā "Krievijas mazgātavas" lieta ir spilgts piemērs starptautiskās sadarbības efektivitātei, izmeklējot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas noziegumus. Šāda veida noziegumiem nepastāv valstu robežas un līdz ar to veiksmīga un efektīva izmeklēšana iespējama tikai sadarbojoties un strādājot kopā. Tas nozīmē augsti uzticamu un profesionālu attieksmi starptautiskā sadarbībā, kur citas valsts tiesiskās palīdzības lūgumi izpildāmi visaugstākajā līmenī, pretī saņemot tieši tādu pašu profesionālu attieksmi un rezultātu," - stāsta ENAP priekšnieks Pēteris Bauska.

ENAP 2015. gadā iesāka lietu par noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu lielos apmēros legalizāciju "Trasta komercbankā" un organizētā grupējumā. Izmeklēšanas gaitā atklātā informācija un pierādījumi izrādījušies lietderīgi arī Vācijas tiesībsargājošajām iestādēm, kuras izmeklēja starptautiska naudas atmazgāšanas grupējuma darbību.

Eiro čemodānā - Sputnik Latvija
Borovkovs: ASV "aprok" bankas Latvijā, bet tā tikai noliec galvu

Bauska paziņoja, ka 2015. gadā iesāktā krimināllietas izmeklēšana par naudas atmazgāšanu "Trasta komercbankā" turpinās, par aizdomās turamajiem atzīti toreizējie divi bankas darbinieki. Izmeklēšanas beigu termiņu viņš pagaidām nenosauca.

2016. gada sākumā "Trasta komercbanka" zaudēja licenci sakarā ar apsūdzību Naudas atmazgāšanas novēršanas likuma pārkāpumu, pēc kā sākās tās likvidācijas process. Sakarā ar noguldījumiem "Trasta komercbankā" uzsākti trīsdesmit kriminālprocesi, kuru ietvaros arestēti aizdomīgas izcelsmes 11 miljoni eiro. Tiek uzskatīts, ka ar bankas likvidāciju ir saistīta maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība.

Ziņu lente
0