Četrus graustus Rīgā izremontēs piespiedu kārtā

© Sputnik / Sergey MelkonovУ заброшенного дома на углу улиц Бривибас и Миера используется только первый этаж
У заброшенного дома на углу улиц Бривибас и Миера используется только первый этаж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāku Rīgā plaši pazīstamu graustu īpašniekiem nāksies tos sakārtot.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Rīgas domes Īpašuma komitejas sēdē deputāti apstiprinājuši četrus lēmumus par būvju sakārtošanu piespiedu kārtā. Pieņemti arī divi lēmumi par ēku nojaukšanu, vēsta Rīgas dome.

Заключенный - Sputnik Latvija
Astoņi gadi cietumā par namu avārijas stāvoklī: graustu saimniekiem draud krimināls sods

Lēmums par ēkas piespiedu sakārtošanu paredz, ka būvdarbi jāsāk trīs mēnešu laikā no būvdarbiem nepieciešamās dokumentācijas saskaņošanas Rīgas Būvvaldē, taču ne vēlāk kā trīspadsmit mēnešu laikā no lēmuma stāšanās spēkā. Tiem jānoslēdzas 19 mēnešu laikā.

Graustā Pulkveža Brieža ielā 10 neviens nedzīvo jau 10 gadus. Tā tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs, turklāt sliktā stāvoklī esošie balkoni un drūpošais apmetums apdraud garāmgājējus.

Ēka Brīvības ielā 88 celta 1910. gadā. Tolaik tā bija viena no lielākajām dzīvojamajām ēkām Rīgā. Nama pirmais stāvs bija pielāgots tirdzniecībai un iekšpagalmā ilgus gadus pastāvēja tā saucamā Ozoliņa pasāža. Tagad grausta stāvoklis ir neapmierinošs, lai arī pirmajā stāvā turpinās komercdarbība.

No rīta pirms komitejas sēdes ēkas Vīlandes ielā 11 īpašnieki paziņoja departamentam, ka ir gatavi savest ēku kārtībā, un iesniedza karti, kas apliecina fasādes remontu.

Вид со двора на аварийный дом на улице Миера - Sputnik Latvija
Grausti ienesuši Rīgai 2,5 miljonus eiro

Ēka Alberta ielā 6 ir 1903. gadā celts jūgendstila nams. Tās arhitekts – slavenais Mihails Eizenšteins. Šobrīd tā atzīts par B kategorijas graustu. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija vēstulē atgādināja Rīgas domei, ka tas ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas Rīgas pilsētas vēsturiskajā centrā, kā arī pieder UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojumam. Taču, ņemot vērā būvju neapmierinošo stāvokli, inspekcija norādījusi, ka ēkai steidzami nepieciešama renovācija.

Rīgas domes Īpašuma komitejas deputāti atbalstīja arī divus lēmumprojektus par graustu nojaukšanu Lēdurgas ielā 6 un Vietalvas ielā 2. Lēmumprojekti stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas Rīgas domes sēdē.

Ziņu lente
0