"Un Levits mums rādīja ceļu, kurp iet": ironiskas piezīmes par prezidenta kandidātu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Egila Levita izvirzīšana Latvijas prezidenta postenim radījusi karstas diskusijas ne tikai politisko spēku aprindās, bet arī iedzīvotāju vidū: dažs labs uzskata, ka tā ir teju vai labākā izvēle valstij, cits dēvē procesu par "levitāciju" un pat "personības kultu".

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Politiskie spēki Latvijā nesteidz ar jauniem kandidātiem prezidenta postenim. Līdztekus tiek apspriesta iespēja izvirzīt vienotu kandidātu no valdošās koalīcijas. Pagaidām tiek nopietni izvērtēta tikai viena kandidatūra – Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits. Viņu gatavas atbalstīt vismaz divas partijas – Nacionālā apvienība un Jaunā konservatīvā partija.

Liesmas vēl uzpūta ziņa par to, ka Egila Levita kandidatūru atbalsta sabiedrībā pazīstami cilvēki, apvienojušies pilsoniskā iniciatīvā "Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu".

"Levits ir augstas raudzes profesionālis, par kura stāju fundamentālo vērtību jautājumos un viedokļa neatkarību nav šaubu un kurš ilgstoši ir devis ievērojamu pienesumu Latvijas valsts attīstībai," – uzsver aicinājuma autori, ko parakstījuši vairāk nekā simt dažādu jomu pārstāvji.

Taču aicinājums tikai sasmīdinājis daļu latviešu inteliģences, kuri tajā saskatījuši pat padomju pagātnes atbalsis.

​"Egila Levita kandidatūra ir kā spoža zvaigzne..(c) Māra Zālīte, žurnāls Karogs, 1949? Nē, Delfi, 2019", - Twitter tīklā par "slavenu cilvēku" slavasdziesmām ironizēja Jānis Taurēns.

Citam sociālā tīkla apmeklētājam jaunā kandidāta uzvārds pat atgādinājis vispasaules proletariāta vadoni Vladimiru Ļeņinu.

​"Mēs negaisos gājām uz sauli un brīvi, un Levits mums rādīja ceļu, kurp iet..." – PSRS himnas vārdus atsauca atmiņā Viesturs Lācis.

Neskatoties uz "atbalsta vēstuļu" nosodījumu, komentētāji atzīmēja, ka pagaidām Levita kandidatūra, iespējams, ir labākā.

​"Es ceru, ka mums beidzot atkal būs Prezidents, par kuru nebūs kauns, bet gan lepnums," – atzīmēja Kaija Skujiņa.

​"Pēc Bērziņa "sen neesat sisti, ja?" un Vējoņa "Ai spīk angliš verī gūd" Levits tiešām nav slikts kandidāts. Bet pag, vai tad šobrīd vēl kāds cits nopietni ir pieteikts?" – citā diskusijā pavaicāja Janis Nezināmais.

Par devīzi "Levits – mūsu gaisma" daži pat sagatavojuši logotipu.

​"Es tikai gribētu atgādināt par kādu savu tvītu pirms 4 gadiem," – palepojās Edgars Eglītis, kurš publikāciju papildinājis ar tēmturiem #Levits #LevituParPrezidentu #LevitsMūsuGaisma.

Taču daži sociālo tīklu lietotāji Levita kandidatūru un viņa uzskatus vērtēja skeptiski. Piemēram, Jānis Jānis Liksts pat izveidoja aptauju "Vai tev ir pilnīgi skaidrs, kas ir Egils Levits un ko viņš dara?".

Pagaidām aptaujas rezultāti liecina, ka 79% respondentu nav skaidrs, kas ir Levits un ko viņš dara.

Savukārt izdevniecība "Apvārsnis" atgādināja, ka Egils Levits, iespējams, atbalsta bēgļu uzņemšanu valstī.

​"Kur nu vēl izcilāku aizvietojošās imigrācijas atbalstītāju atrast," – neapmierināti atzīmēja izdevniecības "Apvārsnis" pārstāvji, pievienojot saiti uz materiālu par to, ka Latvijas Satversme neliedz uzņemt bēgļus.

"Atbalsta vēstuli" nosodīja arī Jānis Polis – viņam tā atgādina personības kultu.

​"Ja atminas, ko tik "sabiedrībā pazīstami cilvēki" pie mums ar vēstulēm savulaik nav atbalstījuši (Haritonovs, ātrie kredīti), nav jābrīnās, ka steidz slavināt arī kungu, kurš reiz izlēma, ka Latvijas konstitūcija ir viņa pierakstu blociņš. Esi sveicināts, personības kults," – Levitu un viņa atbalsta grupu kritizēja Jānis Polis.

​"Iebilst pret Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatā jau ir pretvalstiski?" – ironiski apjautājās Gints Knoks.

Diskusijā, ko aizsāka Ginta Knoksa publikācija, dzimis termins, kas, šķiet, visspilgtāk apraksta Egila Levita kandidatūras apspriešanu.

​"Mani ļoti mulsina sliktā nozīmē visa šī Levitācija. Demotivē Levitu uztvert nopietni. Tāds pulvera pārāk bieža reklamēšana," – uzsvēra literatūras skolotāja Iveta Ratinika.

​"Kārtējais "zoodārza" prezidents," – skumji secināja Jānis Bērziņš, atgādinot par politiskās elites slepeno tikšanos Rīgas Zooloģiskajā dārzā, kad Latvijas prezidenta postenim tika izvirzīts ķirurgs-traumatologs Valdis Zatlers.

Atgādināsim, ka pašreizējā Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa pilnvaras noslēdzas 7. jūlijā. Nākamo valsts vadītāju Saeima izvēlēsies maija beigās vai aprīļa sākumā, jo prezidenta un Eiropas Parlamenta vēlēšanas šogad noritēs gandrīz vienlaicīgi.

Ziņu lente
0