Valsts policija: grozījumus par medībām pusaudžiem var izmantot alkoholiķi

CC0 / pixabay / Охотничье ружье
Охотничье ружье - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā Ieroču aprites likuma redakcija ļauj saņemt ieročus pusaudžiem, kuri, iespējams, nav tam gatavi psiholoģiski, turklāt jauninājumus var izmantot negodīgi pieaugušiem uzskata Valsts policija.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Valsts policija kategoriski iebilst pret izmaiņām Ieroču aprites likumā, kas paredz tiesības jauniešiem jau no 16 gadu vecuma medībās izmantot šaujamieročus, raksta skaties.lv.

Grozījumi raisīja asas diskusijas Saeimā, taču tika pieņemti otrajā lasījumā.

Valsts policija iniciatīvu neatbalstīja jau sākotnēji. Padziļināti vērtējot likumprojektu, tiesībsargi atraduši jaunu zemūdens akmeni. Policija uzskata, ka likums vērsts nevis uz jauniešu iespējām, bet jebkura pieaugušā tiesībām medīt.

"Jebkurš pieaugušais, kuram vecāki ir dzīvi, var saņemt šādu atļauju un doties medībās. Pastāv vēl viens variants, ka ir likumiskais pārstāvis – aizgādnis.

Ja mēs skatāmies Civillikumā, kad tad ieceļ aizgādni, ja ir problēmas ar alkoholu un tu vari nodarīt kaitējumu ģimenē, tad ieceļ aizgādni, un arī tanī gadījumā viņš varētu iet kopīgi medīt," – uzskata VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes (GKPP) priekšnieka vietnieks Lauris Arājs.

Policija uzskata, ka rezultātā pie ieročiem varētu nokļūt arī tie, kam ieroča nēsāšanas un lietošanas atļauja anulēta pēc kāda pārkāpuma, piemēram, par auto vadīšanu reibumā.

Охотничье ружье - Sputnik Latvija
Vai pusaudžiem būtu jādod rokās bise: deputāti – par, iedzīvotāji – pret

Grozījumu autori – Latvijas Mednieku asociācija (LMA) paskaidroja, ka tāda situācija nav iespējama, jo medības regulē ne vien Ieroču aprites likums, bet arī Medību likums un Medību noteikumi.

"Šobrīd jau ir iekļauta norma, ka ieroci medību laikā, un šajās medībās jāpiedalās arī ieroča īpašniekam, drīkst nodot tikai personai, kurai ir līdzvērtīga ieroča glabāšanas atļauja. Tātad – viņam ir tādas pašas kategorijas ieroča atļauja, bet viņam nav līdzi savs ierocis. Tad draugs viņam var iedot to savu ieroci uz medību laiku, pats piedaloties šajās medībās," – atgādināja LMA valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks.

Arī Zemkopības ministrijā uzsvēra: likuma jaunā redakcija neatceļ citu normatīvo aktu prasības un ierobežojumus, turklāt par šādu rīcību draudētu bargs sods.

"Ir šī te ieroča īpašnieka atbildība – nedod Dievs, viņš savu ieroci būs uzticējis personai, kurai šīs tiesības ir atņemtas, tātad – ir liegums viņu izmantot. Tā ir atbildība, tas ir ļoti smags pārkāpums. Un līdz ar to pats ieroča īpašnieks riskē saņemt šo liegumu, šo ierobežojumu lietot ieročus," – paskaidroja ZM Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas speciālists Jānis Bārs.

Briedis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV mednieks nošāva cilvēku, domājot, ka tas ir briedis

Mednieku asociācija solīja papildināt medību noteikumus un aprakstīt kārtību, kādā jaunieši drīkstētu piedalīties medībās, atrunājot arī vecuma cenzu.

"Tātad – šie 16 un arī augšējie griesti, mēs viņus noteiksim. Es domāju, tie nekādā gadījumā nedrīkstētu pārsniegt 18 gadus," – piebilda Barviks.

Pusaudži varēs piedalīties tikai individuālās medības.

Valsts policiju satrauc arī tas, ka ieroči nonāktu psihiski nesagatavotu jauniešu rīcībā.

"Sanāk, ka neviena persona, kura paņems rokās ieroci, nav pārbaudīta policijā, vai viņai nav garīgas problēmas, vai viņai nav citas indikatīvas īpašības, ka viņš nevarētu to darīt, ka viņam ir tieksme nogalināt citus, vai vēl kaut ko," – atzīmēja policijas pārstāvis.

Lai novērstu tamlīdzīgas situācijas, Ieroču aprites likuma jaunajā redakcijā policija ieviesīs precizējumus un papildus prasības. Tās paredz noteikt vecuma ierobežojumu no 16 līdz 18 gadiem, papildināt pantu ar prasību saņemt Valsts meža dienesta izsniegtu mednieka apliecību, kā arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišanu un Valsts policijas atļauju, un citas detaļas. Likumsargi jauno redakciju iesnieguši izskatīšanai atbildīgajā komisijā. Tās sēde paredzēta 19. februārī.

Jāpiebilst, ka mednieku pārstāvji tās uzskata par pārāk stingrām un birokrātiskām.

Ziņu lente
0