Skūpstu, gredzenu, algas pielikumu: kādu dāvanu gaida latvieši Svētā Valentīna dienā

© Sputnik / AlexTikhomirovСвадебные кольца
Свадебные кольца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairums sieviešu par labāko dāvanu Svētā Valentīna dienā nosauca saderināšanās gredzenu, savukārt praktiski katrs ceturtais vīrietis izvēlētos vispār šo dienu izsvītrot no kalendāra.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Ziedi un mīļotā cilvēka skūpsts kļuva par visgaidītākajām dāvanām Svētā Valentīna dienā Latvijā – par šiem variantiem nobalsoja attiecīgi 19,6% un 19,3% respondentu.

Акция Сердцем к сердцу в поддержку детей, страдающих от онкологических заболеваний  - Sputnik Latvija
Mīlestība asinīs: donoru centrs sola dāvanas Svētā Valentīna dienā

Par šādiem rezultātiem liecina SKDS pētījumu centra aptauja, kuru publicē portāls beteodati.lv. Aptauja tika rīkota Latvijas iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Trešajā vietā izrādījās variants "saderināšanās gredzens" (14,9%), tam seko algas pielikums (10,6%).

Pārējās atbildes izrādījās mazāk populāras: 4,1% aptaujāto vēlētos saņemt 14. februārī šokolādi, 3,3% – smaržas, 1,4% – plīša lācīti, 1,1% – hokeja biļetes.

Daudz aptaujāto pauda negatīvu attieksmi pret Svētā Valentīna dienu: praktiski katrs piektais (19%) paziņoja, ka vēlētos, lai šos svētkus vispār izsvītro no kalendāra.

Sievietēm – gredzenu, vīriešiem – skūpstu

Atbildes ievērojami atšķiras atkarībā no respondentu dzimuma.

Sieviešu vidū visgaidītākā dāvana būtu saderināšanās gredzens – tā atbildēja katra piektā aptaujātā (22,4%), vīriešu vidū šādu atbildi sniedza tikai 6,7% aptaujāto.

Vīrieši vairāk vēlētos saņemt mīļotā cilvēka skūpstu (24%), savukārt sieviešu vidū tā atbildēja 15,1%.

Ievērojami lielam vīriešu skaitam ir izteikta negatīva attieksme pret šiem svētkiem: 23,5% aptaujāto vīriešu izvēlētos aizmigt 13. februārī un pamosties uzreiz 15. februārī. Sieviešu vidū tādu ir 14,9%.

Vīriešu un sieviešu atbilžu starpība ir spilgti saskatāma grafikā, kuru publicēja SKDS centra direktors Arnis Kaktiņš.

Vērtējot atbildes pēc respondentu vecuma, var teikt, ka vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem visgaidāmākā dāvana 14. februārī ir saderināšanās gredzens (25,1%), savukārt respondenti vecumā no 25 līdz 34 gadiem izvēlētos ziedus (27,4%). Aptaujātie vecumā no 55 līdz 63 gadiem visvairāk vēlētos saņemt algas pielikumu (17,5%).

Respondenti vecumā no 45 gadiem izrādījuši visnegatīvāko attieksmi pret šiem svētkiem: 21,8% aptaujāto vecumā no 45 līdz 54 gadiem un 22,7% aptaujāto vecumā no 64 līdz 75 gadiem paziņoja, ka izvēlētos vienkārši izsvītrot 14. februāri no kalendāra. Interesanti rezultāti vērojami arī nodarbinātības iedalījumā.

Saderināšanās gredzens kļuva par visgaidāmāko dāvanu skolēnu un studentu (24,5%), kā arī bezdarbnieku (22,6%) vidū. Visnegatīvākā attieksme pret 14. februāri ir pensionāriem – katrs ceturtais izvēlētos izsvītrot šos svētkus no kalendāra (26,2%). Vismazākā vēlme atbrīvoties no Svētā Valentīna dienas ir mājsaimniecēm – tikai 9,9% sniegušas šādu atbildi.

Ziņu lente
0