Algas pedagogiem baseina un stadiona vietā – valdības jaunā ideja

© Sputnik / Сергей ГунеевЗаплыв на дистанции
Заплыв на дистанции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecu sporta objektu būvniecība var tikt iesaldēta, neskatoties uz pašvaldību neapmierinātību.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Izglītības ministrija piedāvā iesaldēt sporta objektu celtniecību reģionos, lai palielinātu skolotāju algas, vēsta LTV7 Krievu apraide.

Augusta beigās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai izdevās panākt, ka koalīcija izpilda solījumu par skolotāju minimālās algas palielināšanu līdz 750 eiro, un tehniskajā budžetā šādu palielinājumu patiešām paredzēja.

Девочка у школьного автобуса - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijas pašvaldības "zog" bērnus

Taču pēc tam, kad Latvijā beidzot izveidojās valdība, pienāca laiks pieņemt 2019. gada budžetu, un noskaidrojās, ka pedagogu un mediķu algu palielināšanai pietrūkst līdzekļu.

Šīs problēmas atrisināšanai izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) piedāvāja apturēt dažu sporta objektu būvniecību un novirzīt šo naudu skolotāju algām.

"Brīdī, kad pietrūkst iespēju atbalstīt cilvēkkapitālu, mēs atkal liekam naudu būvēs, betonā," - paziņoja Šuplinska.

Runa ir par pieciem objektiem – Liepājas tenisa korti, Ventspils baseins, Valmieras J. Daliņa vieglatlētikas stadions, Jēkabpils multifunkcionālā zāle un Smeceres sporta bāze.

Latvijas Sporta federāciju padomē uzskata, ka pedagogu algas ir svarīgas, taču tās nedrīkst palielināt, iesaldējot sporta objektu būvdarbus. Pašvaldību padomē saka, ka šāds solis var novest pie būvdarbu sadārdzināšanās:

"Ja šodien aptur sporta būves tā, kā to ir iedomājusies izglītības ministre, tad tā sporta būvju pabeigšana daudzkārt sadārdzināsies. Kopumā nostādne, ka apturēsim sportu un no tā maksāsim [algas], ir nepareiza," - saka Pašvaldību padomes vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Lielāko daļu – 65% topošā vieglatlētikas stadiona izmaksu – finansē Valmieras pašvaldība, un šobrīd piektā daļa objekta jau ir uzbūvēta, tāpēc apturēt celtniecību pašvaldībā nav gatavi.

Skola - Sputnik Latvija
Sludinājumi publicēti, neviens neatsaucas: Latvijā trūkst skolotāju

"Apstādinot būvniecību uz laiku, kopējās izmaksas būtiski palielināsies. Līguma laušana, būves iekonservēšana, teritorijas uzturēšana radīs papildu izmaksas. Turklāt pašlaik celtniecība notiek atbilstoši 2017.gada cenām. Kopš tā laika cenas būvniecības nozarē ir pieaugušas par 25 procentiem," - skaidro Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Izglītības ministrijai ir divu nedēļu laiks šī jautājuma atrisināšanai. Pēc Finanšu ministrijas plāna, budžetam jābūt iesniegtam Saeimā 8. martā.

Ziņu lente
0