ASV vēstnieks aicināja Vāciju palielināt aizsardzības izdevumus Krievijas dēļ

© 1st Brigade Combat Team, 1st Cav DivВоенные учения в Германии.
Военные учения в Германии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstnieks uzsvēra, ka ASV atgādina "savam labajam sabiedrotajam" – Vācijai, ka patlaban nav īstais laiks novājināt vai graut Ziemeļatlantijas aliansi.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Vācija nedrīkst taupīt uz aizsardzības rēķina, jo "Krievija stāv pie sliekšņa", paziņoja ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels, vēsta RIA Novosti.

"Vācijas saistības palielināt aizsardzībai paredzētos izdevumus līdz 1,5% (IKP – red.) ir nepietiekamas. NATO pieprasa 2% līdz 2024. gadam," – diplomāts pavēstīja intervijā izdevumam Welt am Sonntag dažas dienas pirms NATO aizsardzības ministru tikšanās Briselē.

R.Grenels izteicās, ka ASV tādējādi atgādina "savam labajam sabiedrotajam" – Vācijai, ka patlaban nav īstais laiks novājināt vai graut Ziemeļatlantijas aliansi.

Grenels paziņoja, ka "Vācija vēl joprojām nav iesniegusi pārliecinošu plānu, kas nodrošinās ceļu pie divu procentu mērķa". Viņš piebilda, ka "saprot: vācieši labprātāk iztērē savu nodokļu naudu mājās, nevis militārā budžeta palielināšanai". Vienlaikus Grenels noliedza baumas par to, ka Savienotās Valstis varētu pamest NATO.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Donalds Tramps kritizējis Eiropas armijas ideju un atgādinājis par ASV nopelniem

Ņemot vērā domstarpības ar Krieviju Ukrainas jautājumā, NATO valstis informēja par vairākiem pasākumiem ar mērķi paplašināt militāro darbību Eiropā, ieskaitot ātrās reaģēšanas spēku nostiprināšanu, Savienoto Valstu kontingenta paplašināšanu, mācību un patruļu programmas strauju paplašināšanu, kā arī aizsardzības izdevumu palielināšanu.

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka runa ir par militārā bloka aktivitātes bezprecedenta paplašināšanos pie tās robežām, Maskava uzsvēra, ka izprot draudus, taču pie tam neatstās bez ievērības valsts interesēm potenciāli bīstamas darbības.

Ziņu lente
0