Zviedrija palepojusies ar iznīcinātāju – Krievijas lidmašīnu "slepkavu"

© Фото Eesti KaitsevägiОдин из истребителей JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари
Один из истребителей  JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valda uzskats, ka Krievijas izmēģinājumu un konstruktoru biroja "Sukhoi" lidmašīnas ir vienas no labākajām pasaulē, manevrētspējas ziņā tās apsteidz arī amerikāņu iznīcinātājus.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Zviedrijas Gaisa kara spēku komandieris Matss Helgesons paziņojis, ka iznīcinātājs Saab Gripen E var gaisa cīņā pārvarēt Krievijas iznīcinātājus no sērijas "Su", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu Business Insider.

Šo apgalvojumu Zviedrijas GKS komandieris izteicis Somijā, kurp Stokholma plāno eksportēt savas kara lidmašīnas.

Helgesons apgalvoja, ka runa nav par dārgām stealth-tehnoloģijām, ko izmanto arī amerikāņi, lai padarītu nemanāmākas savus kaujas lidaparātus.

"Gripen, it īpaši modelis E, ir projektēta, lai nogalinātu Su. Šajā ziņā mums ir melnā josta," - Business Insider citēja militārpersonas teikto.

Interneta izdevums atzīmēja, ka Krievijas IKB Sukhoi lidmašīnas jau kļuvušas par zināmu leģendu, ņemot vērā to pārākumu pār amerikāņu iznīcinātājiem gaisa kaujā. Kā arī iespējas izpildīt "bīstamus un agresīvus manevrus".

Raksta autors stāsta, ka  Gripen nespēj pacelt lielāku apjomu bruņojuma, tajā gandrīz nemaz nav izmantotas stealth-tehnoloģijas. Turklāt Zviedrijas iznīcinātāji nevar palepoties ne ar lielu lidojuma attālumu, ne lielu ātrumu, ne arī zemu cenu.

Истребитель Су-27 - Sputnik Latvija
Sociālajos tīklos tiek apspriests video, kurā Su-27 stingri pārtvēra NATO lidmašīnu

Vienīgā joma, kurā Gripen varētu triumfēt, ir uzlabotā radioelektroniskās cīņas sistēma, uzskata eksperts no Lielbritānijas Bruņoto spēku Aizsardzības pētījumu zinātniskās pētniecības institūta (Royal United Services Institute) Džastins Bronks. Viņš apgalvoja, ka pirms dažiem gadiem Gripen izdevies radioelektroniskajā cīņā apspēlēt Vācijas GKS lidmašīnu Eurofighter Typhoon.

IKB Sukhoi jaunākais izstrādājums ir daudzfunkcionālais 5. paaudzes iznīcinātājs Su-57, kas paredzēts jebkādu gaisa, sauszemes un virsūdens mērķu iznīcināšanai PGA sistēmu pielietojuma apstākļos.

Izcila manevrētspēja apvienota ar virsskaņas lidojuma iespējām. Modernais bruņojuma komplekss un zemā identifikācijas iespēja nodrošina lidaparātam pārsvaru pār konkurentiem. Krievijas GKS saņems pirmo Su-57 partiju 2019. gadā.

Ziņu lente
0