No kurienes gaļa: pircējiem labāk nezināt, ka cūkgaļa veikalos nav audzēta pašu mājās

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasУчасток охлаждения, заморозки и хранения мяса.
Участок охлаждения, заморозки и хранения мяса. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veikalu tīklos Latvijā diezin vai atrodama vietējas izcelsmes gaļa, lai arī Cūku audzētāju asociācija cenšas popularizēt produktu.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Latvijā audzēta cūkgaļa veikalu tīklos nav kļuvusi pieejamāka salīdzinājumā ar laika periodu pirms diviem vai četriem gadiem, pastāstīja Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece, vēsta Mixnews.lv.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Lietuvas premjers apsolījis atbildi Polijai pēc cūkgaļas eksporta aizlieguma

Lejniece paziņoja, ka situācija uzlabojas tikai laikā, kad valstī sākas vietējo produktu popularizācijas kampaņas. Taču vēlāk, kad vilnis noplok, viss atkal ieiet vecajās sliedēs, un Latvijas izcelsmes gaļa no veikalu plauktiem pazūd.

LCAA vadītāja piebilda, ka lielveikali bieži vien nesniedz informāciju pircējiem par gaļas izcelsmi, lai cilvēki nesāktu domāt, ka tā nenāk no Latvijas.

Taču vietējās gaļas popularizācija ir LCAA prioritāte. Lejniece piebilde, ka Latvijai nāktos ņemt piemēru no citām ES valstīm un dot priekšroku saviem produktiem.

Tagad jautājumu par vietējās produkcijas pieejamību LCAA plāno apspriest ar jauno zemkopības ministru Kasparu Gerhardu.

Polija pabarojusi ES ar slimām govīm

Iepriekš vēstīts, ka liels skandāls izcēlies sakarā ar inficētu liellopa gaļu no Polijas, kas no pagrīdes lopkautuves piegādāta 12 Eiropas Savienības valstīs.

Slimo dzīvnieku gaļa nokļuvusi arī Latvijā – 27 kilogramus gaļas no šīs partijas iegādājusies AS Lido. Pie tam Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests, sākot pārbaudi, konstatēja, ka no šī apjoma 9 kg vēl atrodas uzņēmuma noliktavā, bet 18 kg nonākuši sabiedriskajā ēdināšanā.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Latvijā samazinājušas cenas cūkgaļai

Protams, uzņēmums iznīcinās noliktavā esošo sabojāto gaļu. Noskaidrojies, ka sabiedriskās ēdināšanas iestādes nav paspējušas izmantot liellopa gaļu no Polijas ēdienu pagatavošanai. Ziņots, ka nepārdotā produkcija izņemta.

Pie tam PVD uzsvēra, ka pēc termiskas apstrādes gaļa patērētājiem nav bīstama.

Jāpiebilst, ka Polija ieņem septīto vietu ES liellopu gaļas ražošanas apjomu ziņā. Pērn valstī saražotas 558,5 tonnas sarkanās gaļas. Aptuveni 85% liellopu gaļas Polija eksportē.

Ziņu lente
0