Maku vai dzīvību: palielinās sodus par sliežu šķērsošanu nepiemērotā vietā

CC BY-SA 3.0 / Aleksandrs Timofejev / Jelgavas stacijas eka (cropped image)Железнодорожная станция Елгава
Железнодорожная станция Елгава - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudas drošu un ērtu dzelzceļa pāreju izbūvei Latvijas pašvaldībām nav.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. No nākamā gada plānots vairākas reizes palielināt sodus par sliežu ceļu šķērsošanu nepiemērotā vietā, vēsta Latvijas Radio.

Dzelzceļš iedala Garkalnes ciemu divās daļās. Puse iedzīvotāju stāv izvēlēs priekšā – pārkāpt noteikumus vai iet vairāk nekā 500 metru līdz dzelzceļa pārbrauktuvei. Un, neskatoties uz risku un iespējamiem sodiem, cilvēki nereti izvēlas nevis drošāko, bet ērtāko veidu – piemēram, lai neietu apli ar smagām somām. Turklāt arī pati pārbrauktuve nav pielāgota gājējiem, kā arī mašīnām ir grūti izbraukt to, ja tās brauc abos virzienos.

Радар - Sputnik Latvija
Latvijā uzstādīs vairāk fotoradaru un to mulāžu un mainīs tos vietām

Garkalnes novads jau sen ir plānojis ierīkot jaunu, drošu gājēju pāreju, pastāstīja pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš. 2013. gadā pat tika izsludināts pārejas celtniecības konkurss. Taču piedāvātā cena pārsniedza budžetā paredzētos līdzekļus, un dome pārtrauca tenderi.

"Dzelzceļa pārejas projekts Garkalnē ir izstrādāts. Bet budžetā šajā brīdī dzelzceļa pārejai nav naudas, jo dzelzceļa pāreja maksā dārgi. Un sakarā ar to, ka politika pašreiz paredz lielas iemaksas izlīdzināšanas fondā, tad diemžēl nav iespējams izpildīt visu, ko ir pelnījuši Garkalnes iedzīvotāji," paziņoja Bauze-Krastiņš.

No nākamā gada sodi par sliežu ceļu šķērsošanu nepiemērotā vietā plāno palielināt no 7 līdz 125 eiro. "Latvijas Dzelzceļš" galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners ir pārliecināts, ka sodi ir jāpaaugstina, lai cilvēki uzmanīgāk izvērtētu riskus.

"Jāsaprot, ka viņi riskē paši ar savu dzīvību vai veselību, tie riski ir ļoti augsti. Ļoti nerekomendētu to darīt. Sodi ceļas, jo tie iepriekšējie bija pavisam veci un neatbilstoši, noteikti pārāk mazi," saka viņš.

Велосипедная дорожка - Sputnik Latvija
Dod ceļu gājējam: jauni sodi velosipēdistiem Latvijā

Taču vai ir jēga sodos, ja nav piemērotas infrastruktūras?

Visu staciju tuvumā ir vietas, kur var droši šķērsot sliežu ceļu, atgādina Zvaners. Cits jautājums ir iedzīvotāju velme pāriet ceļus pēc iespējas tuvāk peronam.

"Saprotu, ka ne visiem tas ir pa ceļam. Tur, iespējams, ir jāiet kāds līkums, lai to izdarītu droši. Bet, piemēram, ja mums ir upe, tad mēs arī nevaram viņu šķērsot, mums ir jāaiziet līdz tiltam," uzsvēra Zvaners.

Pagājušajā nedēļā sliežu ceļu posmā Zolitūde – Depo zem vilciena riteņiem gāja bojā 15 gadus vecs skolnieks.

Ziņu lente
0