Igaunijas krievu skolā vēlas ieviest mācības igauņu valodā

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasГород Нарва
Город Нарва - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolas direktors raizējas par devīto klašu absolventu nākotni, kuri slikti prot igauņu valodu.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Nākamnedēļ Sinimē pamatskola apspriedīs ar vecākiem un vietējo sabiedrību skolas pilnas pārejas jautājumu uz mācībām igauņu valodā, vēsta Sputnik Igaunija.

Вид на старую часть Таллина. Архивное фото. - Sputnik Latvija
Igaunijas parlaments atteicās no idejas likvidēt izglītību krievu valodā

Sākumā nedaudz ģeogrāfijas. Sinimē ciems atrodas Narva-Jiesū pašvaldībā, kuras administratīvais centrs ir Narva, Igaunijas krievvalodīgākā pilsēta. Ida-Virumā apgabalā, kurā ietilpst pašvaldība, lielākoties dzīvo krievi. Saskaņā ar 2011. gada tautas skaitīšanas datiem, Sinimē dzīvoja 319 cilvēki, no tiem 100 (31,3%) bija igauņi.

Šobrīd skolā mācās 92 bērni, apmēram 80% bērnu iet krievu klasēs, ap 20% - igauņu, turklāt daudziem, kuri mācās igauņu klasēs, mājās runā krieviski. Pēc skolas direktora Joeļa Guļavina sacītā, visas klases skolā strādā pēc valodas padziļināšanas metodes, taču absolventi slikti prot igauņu valodu.

"Ideja par pilnu pāreju uz mācībām igauņu valodā radās, kad es parunāju ar devīto klašu absolventiem. Diemžēl, viņi slikti prot igauņu valodu. Pastāv raizes par viņu nākotni. Jā, visas klases skolā strādā pēc valodas padziļināšanas metodes, taču acīmredzot ar to ir par maz. Kad skola būs par 100% igauņu skola, tas būs labāk," - pateica Guļavins.

Skolas direktors precizēja, ka pāreja uz mācībām igauņu valodā skars tikai topošos pirmklasniekus, esošajiem skolēniem viss paliks bez izmaiņām.

Pēc Guļavina sacītā, visu topošo pirmklasnieku vecāki pauduši savu piekrišanu. Neapmierināti ir tikai igauņu bērnu vecāki – viņi vēlas, lai viņu bērni mācītos igauņu klasēs.

Kas sagaida krievu skolas

Šobrīd Igaunijā ir 74 skolas, kurās ir iespējams iegūt izglītību krievu valodā, taču to skaits katru gadu samazinās. Krievu skolās mācās vairāk nekā 20% no visiem valsts skolniekiem. Kopš 2014. gada Igaunijā ieviests tā dēvētais 60:40 modelis - 60% pamatizglītības un vidējās izglītības programmu tiek pasniegti igauņu valodā.

Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Mediji: Igaunijas prezidente apstiprināja izglītības krievu valodā atcelšanu

Valdošo partiju koalīcijas līgumā norādīts, ka Igaunijas valdība ir gatava izrādīt elastību igauņu valodas apgūšanas jautājumā krievu skolās un sniegt iespēju atsevišķām mācību iestādēm saglabāt mācības krievu valodā ar nosacījumu, ka krievu ģimnāziju absolventi zinās igauņu valodu augstākajā kategorijā C1, savukārt pamatskolu absolventi – B2 kategorijā.

Pēc Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova domām, ideja par igauņu un krievu skolu apvienošanu līdz ar pāreju uz mācībām igauņu valodā novedīs pie pakāpeniskas krievvalodīgās minoritātes asimilācijas, liedzot tai izglītības iespējas tās dzimtajā valodā.

Šāds solis ir pretrunā ar vairākām starptautiskām konvencijām, "tostarp Eiropas Padomes Konvencijai par reģionālajām valodām un nacionālo minoritāšu valodām", paziņoja diplomāts.

Ziņu lente
0