Gapoņenko: Latvijā par noziegumu uzskata personisko saraksti ar Krievijas pilsoņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Гапоненко принял участие в субботнике на Гарнизонном кладбище
Александр Гапоненко принял участие в субботнике на Гарнизонном кладбище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstī par nepieļaujamu tiek uzskatīta arī sava viedokļa izpaušana, norādīja valsts Latvijas sabiedriskais darbinieks Aleksandrs Gapoņenko.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Rīgas tiesa atgriezusi prokuratūrā krimināllietu pret tiesībsargu Aleksandru Gapoņenko, iepriekš informēja Sputnik Latvija. Tiesas lēmumā norādīts, ka lieta tiks nodota augstāk stāvošam prokuroram.

Gapoņenko - Sputnik Latvija
Tiesību aizstāvji pieprasa Latvijai paskaidrojumus, par ko arestēts Gapoņenko

Drošības policija aizturēja A.Gapoņenko aizvadītā gada aprīlī. Viņš tiek apsūdzēts saskaņā ar trim Krimināllikuma pantiem: nacionālā naida kurināšana, pret Latviju vērsta darbība un palīdzība ārvalstij tās darbībā pret Latviju. Atzīmēts, ka apsūdzības saistītas ar sabiedriskā darbinieka publikācijām internetā.

Tiesībsargs tika atbrīvots no ieslodzījuma 23. augustā. Viņam aizliegts izbraukt ārpus valsts.

Intervijā Sputnik Lietuva Gapoņenko apliecināja, ka neko nav dzirdējis par to, ka lieta būtu atgriezta prokuratūrā. Tiesībsargs pastāstīja, ka, saskaņā ar viņa rīcībā esošajiem dokumentiem, viņam esot jāgaida tiesas spriedums.

Pēc Gapoņenko vārdiem, apsūdzība uzskata par viņa "noziedzīgās darbības pierādījumiem" 20 epizodes. To starpā ir viņa dalība novērotāja statusā Krievijas prezidenta vēlēšanās, sarakste ar bijušajiem Krievijas diplomātiem, vēstule Eiropas Padomes vadībai, intervijas Krievijas medijiem utt.

"Mana sarakste ar Volodinu (Vjačeslavs Volodins, Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs – red.) parādīta kā prokuratūras "pierādījums" tam, ka es esmu "Krievijas aģents" un rīkojos pret Latvijas interesēm. (..) Es vienkārši nezināju, kā reaģēt. Prokuratūra mani nav izsaukusi ne reizi. Es teicu: izrunāsim katru epizodi, es jums paskaidrošu savu viedokli. Nosūtīju vēstuli visu Eiropas Padomes valstu vadībai – protestēju pret to, ka Latvijā notiek reforma, kas aizliedz mācīties krievu valodā. To parakstīja 12 profesori. Šo vēstuli nosūtīju no savas adreses. Arī tas ir manas noziedzīgās darbības "pierādījums". Es nevaru racionāli paskaidrot notiekošo," – atzīmēja tiesībsargs.

A.Gapoņenko uzsvēra, ka Latvijā personiskais viedoklis, savas pozīcijas paušana ir nepieļaujams noziegums.

Ziņu lente
0