Politika

Pensijas nav palielinātas, PVN nav samazināts: Saeimas pirmā sēde ar apstiprināto valdību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunizceptā opozīcija – ZZS ierosināja palielināt minimālo vecuma pensiju līdz pusei minimālās algas, taču atbalstu neguva. Tāpat Saeima atteikusies samazināt PVN pienam, maizei, gaļai un olām.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Ceturtdien Saeima noraidīja vairākus opozīcijas deputātu ierosinājumus, kuru īstenošanai būtu nepieciešami vērā ņemami līdzekļi, vēsta skaties.lv.

Jaunizceptā opozīcija – Zaļo un zemnieku savienība aicināja palielināt pensijas, taču lielākā daļa ierosinājumu neatbalstīja. Atzinību nav guvusi arī iniciatīva samazināt PVN pienam, maizei, gaļai un olām.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Gandrīz pusei pensionāru Latvijā draud nabadzība

Grozījumus likumā "Par valsts pensijām" sagatavojuši un iesnieguši pieci ZZS deputāti. Priekšlikuma būtība – palielināt minimālo vecuma pensiju līdz pusei no minimālās algas. Tas uzlabotu materiālos apstākļus vairāk nekā 54 000 cienījama gadagājuma cilvēku Latvijā.

"Šāda kārtība pēc ZZS ieskatiem nodrošinās, ka vecuma pensijas apmērs arī nākotnē augs proporcionāli valsts tautsaimniecības attīstībai.

Nevar noliegt, ka 12. Saeimas laikā esam nopietni strādājuši pie tā, lai uzlabotu mūsu senioru materiālo nodrošinājumu, pārskatītas ekonomiskās krīzes laikā piešķirtās pensijas, palielinātas piemaksas pie pensijas, pensiju indeksācija.

Jāsecina, ka jaunās valdības deklarācijā atšķirībā no priekšvēlēšanu programmām šī apņemšanās vairs nav atrodama… melo," – skaidroja Augulis.

"Gadiem ilgi, Auguļa kungs, jūs vadījāt valdību. Ne jūs, bet jūsu vadītā partija, un tad – nekādīgi nesanāca šāda veida priekšlikumus likt dienaskārtībā. Un tagad – 24 stundas pēc valdības vadīšanas – bingo, bingo, ir," - vērsa uzmanību "Attīstībai/Par!" deputāts Mārtiņš Bondars.

Grozījumus noraidīja Saeimas deputātu vairākums, tāpēc tie netiks nodoti izskatīšanai komisijās.

Tāds pat liktenis piemeklēja vēl vienu opozīcijas priekšlikumu – par PVN samazināšanu pienam, maizei, gaļai un olām līdz 5% (šāda likme patlaban piemērota tikai daļai augļu, ogu un dārzeņu).

Скандинавская ходьба - Sputnik Latvija
Latvija tērē vismazāk līdzekļu sociālajai aizsardzībai Eiropas Savienībā

To iesniedza ZZS, "Saskaņas" deputāte Jūlija Stepaņenko, kā arī deputāti no KPV LV, kuri balsoja pret Krišjāņa Kariņa valdību.

Valdošā koalīcija uzsvēra, ka jautājumā par PVN samazināšanu pienam, maizei, gaļai un olām galvenais faktors ir valsts finansiālās iespējas.

"Šie pasākumi ir, iespējams, labi un vērtīgi, bet sagaidīsim 2019. gada budžeta veidošanas procesu, kas tūlīt, tūlīt sāksies un tad varēs izvērtēt, kas no šiem pasākumiem ir darāms jau no nākamā gada vai citā laikā, jo patreiz tā pasākuma kopums izmaksā aptuveni 52 miljoni eiro, tā ir milzīga summa," - apgalvoja sacīja JKP deputāts Gatis Eglītis.

Ziņu lente
0