Varonīgs izrāviens: Latvija pakāpusies augstāk pasaules labāko valstu reitingā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские флаги
Латвийские флаги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svaigākajā sarakstā Baltijas republikai mazliet pietrūka līdz Tanzānijai.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Latvija pakāpusies par četrām vietām augstāk un ierindojusies 55. vietā amerikāņu žurnāla US News & World Report pasaules labāko valstu reitingā. Svaigākais reitings publicēts izdevuma mājaslapā.

Kopumā reitingā ir iekļautas 80 valstis. Tieši kā pirms gada, pasaules valstis tika vērtētas pēc deviņiem kritērijiem: tūrisms, inovācijas, sociālā nozare, kultūra, ekonomiskās izaugsmes temps, biznesa brīvība, vispārējs dzīves līmenis, kā arī ietekme pasaulē un vēsturiskais mantojums. Reitinga pamatā ir aptaujas dati, kurā piedalījās vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēki visā pasaulē.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Rīga nav iekļuvusi labāko pilsētu simtniekā pēc dzīves kvalitātes

Svaigākajā reitingā Latvija ierindojusies 55. vietā, starp Tanzāniju (54. vieta) un Slovēniju (56. vieta). Baltijas republikai izdevās ievērojami uzlabot reitinga rādījumus divos kritērijos: biznesa brīvība un kultūras ietekme. Eksperti uzskata, ka gada laikā Latvija kļuvusi daudz atvērtāka priekš biznesa – 35. vieta pasaulē pret pērnā gada 48. Arī valsts kultūras ietekme pieaugusi – līdz 64. pozīcijai no 72.

Pārējos kritērijos izmaiņas ir nenozīmīgas vai arī to nav. Tā, piemēram, pēc starptautiskās ietekmes Latvija, tieši kā pirms gada, ieņem priekšpēdējo, 79. vietu pasaulē.

Publicētajā reitingā pirmo reizi iekļuva Igaunija (51. vieta) un Lietuva – 57. vietā. Krievija pakāpusies par divām pozīcijām un ierindojās 24. vietā. Turklāt pēc ietekmes līmeņa pasaulē Krievijas Federācija ieņem otro vietu, piekāpjoties vien ASV. Par trešo šajā kategorijā kļuva Ķīna.

Pasaules labākās valstis, saskaņā ar reitingu, ir Šveice, Japāna, Kanāda, Vācija un Lielbritānija, kuras attiecīgi ieņēma no pirmās līdz piektajai vietai. Par sliktākajām reitinga sastādītāji atzina Irāku, Irānu, Angolu, Serbiju un Libānu (no 80. līdz 75. vietai).

Ziņu lente
0