Iedzīvotāji aizvien biežāk pieprasa pārmaksātos nodokļus: izmaksu summa ir trīskāršojusies

© pixabayЗаполнение налоговой декларации, архивное фото
Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad iespējams atgūt pārmaksātos nodokļus bez rindām, un kas jāņem vērā šogad.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Pēdējo piecu gadu laikā divkārt pieaudzis cilvēku skaits, kuri vēlas atgūt pārmaksātos nodokļus. Trīskāršojušās arī izmaksātās summas – pērn tās sasniedza gandrīz 150 miljonus eiro, vēsta skaties.lv.

Žurnālisti VID sastapa Aleksandru, kurš kopā ar sievu nolēmis iesniegt čekus par 2017. gadā saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Viņš bija patīkami pārsteigts par to, ka dienestā nav izveidojušās rindas.

Aleksandrs plāno saņemt nodokļu pārmaksu arī par 2018. gadu, taču martā viņš uz VID nedosies – šajā laikā sākas deklarāciju iesniegšana un veidojas visgarākās rindas. Rīgā VID apmeklē līdz septiņi simti cilvēku dienā.

"Nebija sarežģīti to izdarīt, dienesta darbinieki ar visu palīdzēja tikt galā. Priecājos, ka nav rindas. Martā, kad var sākt iesniegt pārmaksātos nodokļus par iepriekšējiem trim gadiem, nenākšu, jo zinu, ka veidojas rindas," – atzīmēja apmeklētājs.

Liela daļa iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas iesniedz elektroniski - pērn šo metodi izvēlējušies 80% iedzīvotāju. Iepriekš vēstīts, ka no 2020. gada 1. janvāra ienākumu deklarācijas tiks pieņemtas tikai elektroniski.

Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijā turpina samazināties nodokļu maksātāju-juridisko personu skaits

Pēdējo piecu gadu laikā gandrīz divkāršojies to cilvēku skaits, kuri vēlas saņemt pārmaksātos nodokļus – viņu skaits pieaudzis līdz 906 tūkstošiem. VID šo tendenci vērtē pozitīvi.

 "Protams, mēs arī ļoti paši strādājām pie tā, lai popularizētu, ka katrs var iesniegt gada ienākumu deklarāciju un saņemt nodokļu pārmaksu gada laikā, kas viņam veidojas," - norādīja VID galvenā nodokļu inspektore Marija Radzjušonoka.

Audzis ne tikai iesniedzēju skaits – trīskārt palielinājušās arī atmaksātās summas. Pērn tā sasniedza 147 miljonus eiro, bet 2017. gadā skaitlis bija par 30 miljoniem mazāks. Summas augušas vienlaikus ar kopējiem ieņēmumiem – tā pieaugumu skaidro ekonomisti, taču šogad šī tendence vairs nebūs tik izteikta kā pērn.

"Domāju, ka lieli pieaugumi vairs nebūs. Viens no iemesliem – tiek uzlikta ierobežotā iespēja atgūt pārmaksātos iedzīvotāju ienākuma nodokļus par iemaksām dzīves apdrošināšanas polisēs ar uzkrājumu," – pauda viedokli ekonomists, "CBL Asset Managements" investīciju vadītājs Zigurds Vaikulis.

Arī cilvēku skaits vairs būtiski nepieaugs, jo gandrīz visi, kas var pretendēt uz pārmaksas saņemšanu, tādu iespēju jau izvēlējušies. Pie tam jāņem vērā, ka šogad Latvijas iedzīvotāji iesniegs gada ienākumu deklarāciju pirmo reizi pēc progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanas.

Ziņu lente
0