Ārste pastāstīja, kam šai sezonā gripas risks ir visaugstākais

© Sputnik / Вадим АнцуповГрадусник и таблетки
Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā Slimību kontroles un profilakses centrs izsludināja gripas epidēmiju Latvijā.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Rīgas bērnu slimnīca saskārusies ar pacientu pieplūdumu gripas epidēmijas dēļ. Šai sezonā gripas dēļ visbiežāk ciež pirmsskolas vecuma bērni, Latvijas radio 4 "Doma laukums" pārraidē pastāstīja Bērnu slimīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

"Bērni slimnīcā sāka ierasties jau no decembra vidus, taču pašlaik, protams, vairāk. Šķiet, šogad vairāk slimo mazi – pirmsskolas vecuma – bērni. Un ir liels skaits komplikāciju – pneimonijas un citi smagi gadījumi, taču, par laimi, pagaidām neviens nav miris," – pastāstīja Zavadska.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Bērnu slimnīca jau sesto gadu vakcinē visus darbiniekus, piebilda ārste: "Un tad mēs staigājam ar uzrakstiem uz halātiem, kuri vēsta, ka mēs visi esam vakcinēti pret gripu. Vakcīnu mums apmaksā slimnīca, tātad tad, pirmkārt, nāk par labu pacientiem, un aizsargās arī mūs pašus. Taču pārsvarā mēs to darām pacientu labad. Personāls aizvien mazāk un mazāk rada gripas infekcijas draudus savās rindās."

Pie tam jāpatur prātā, ka infekcijas pārnēsātāji ir bērni uzņemšanas nodaļā un citi slimnīcas apmeklētāji, un tādējādi gūtas saslimšanas gadījumi ir neizbēgami.

Zavadska pastāstīja, kādiem simptomiem būtu jāpievērš uzmanība, ja vecākiem šķiet, ka bērnam ir gripa. Galvenais – jo mazāks ir bērns, jo lielāka vērība jāvelta tam, ka pieaug temperatūra:

"Ja viņš ir vārgs, nereaģē, tas, protams, ir iemesls vērsties slimnīcā! Taču mums visiem ir ģimenes ārsts, un vispirms ir jāpiezvana viņam. Iedodiet zāles temperatūras samazināšanai un piezvaniet, apspriediet ar viņu situāciju, kā rīkoties tajā vai citā gadījumā. Ja ģimenes ārsts neatbild, pie mums strādā ļoti labs ģimenes ārstu konsultāciju telefons 66066001. Mēs pat paši pa to zvanījām, lai pārbaudītu, kā viņi atbilst, un pārliecinājāmies, ka viņi dod ļoti labus padomus. Visiem varu ieteikt: neuztraucieties, zvaniet pa šo tālruni," – pastāstīja ārste.

Врач - Sputnik Latvija
Ārsts par biežākajām slimībām ziemā: kā identificēt un pareizi ārstēt

Viņa ieteica patstāvīgi vērsties slimnīcā tikai ārkārtas gadījumā.

"Protams, slimnīcā palīdzēs visiem. Taču, jo vairāk brauks, jo vairāk nāksies rēķināties ar garām rindām, un, protams, kad visi kopā sēž uzņemšanas nodaļā, katrs ar savu infekciju, pastāv risks ar tām apmainīties," – piezīmēja Zavadska.

Aizvadītajā nedēļā Slimību kontroles un profilakses centrs izsludināja no 15. janvāra gripas epidēmiju Latvijā. SKPC dati liecina, ka janvāra otrajā nedēļā vienā no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām – Valmierā – reģistrēti 163,6 gripas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tātad pārsniegts epidēmijas slieksnis, kas sastāda 100 saslimšanas gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Rīgā šajā periodā reģistrēti 78,6, Jelgavā - 57,7, Ventspilī - 45, Jūrmalā - 35,3, Daugavpilī - 22,8, Liepājā - 13,1 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Saslimstības vidējā intensitāte Latvijā sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Infektoloģijas centra dati liecina, ka šogad Latvijā dominē A tipa vīruss. Speciālisti skaidro, ka tā ir tā pati cūku gripa, kuras epidēmija vēlās pa visu pasauli pirms desmit gadiem – 2009. gadā.

Gripa - Sputnik Latvija
Turies no manis tālāk: kādā attālumā jāatrodas, lai nesaķertu gripu

Ārsti atzīmēja, ka šai sezonā slimība rada īpaši augstu temperatūru – līdz 41 grādam, un aicināja visus saslimušos rūpīgi ārstēties un "izgulēt" slimību.

Latvijas Infektoloģijas centrā Rīgā ik gadus nonāk apmēram divi desmiti gripas slimnieku, kam nepieciešama stacionāra palīdzība. Pagājušajā ceturtdienā veselības aprūpes iestādē nonāca 27 gripas slimnieki. Slimnīcā viņi ārstējas divas vai trīs dienas, pēc tam, ja nav radušās smagas komplikācijas (visbiežāk – pneimonija), viņi turpina ārstēšanos mājās.

Ziņu lente
0