Lietuvas prezidente kritizē premjeru par vīrieša šovinismu

© Lietuvos Respublikos SeimasПрезидент Литвы Даля Грибаускайте, архивное фото
Президент Литвы Даля Грибаускайте, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daļa Grībauskaite ir neapmierināta: Lietuvas Ministru kabinetā nav nevienas sievietes.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite kritiski izvērtēja valsts "vīrišķīgo" valdību un paziņoja, ka sievietēm republikā neļauj aktīvi piedalīties politisko lēmumu pieņemšanā, vēsta Sputnik Lietuva.

Pēc nesenajām pārmaiņām Lietuvas valdībā visus ministru posteņus ieņēmuši vīrieši. Vakants palicis tikai vides ministra postenis, taču arī tad, ka to ieņems sieviete, Lietuva paliks autsaideros ES – parasti ES valstu valdībās sievietes ieņem aptuveni trešo daļu posteņu.

Европейские флаги перед Европейской комиссией - Sputnik Latvija
Brisele gatava pielikt punktu vīriešu šovinismam Igaunijā

Daļa Grībauskaite ir pirmā prezidente Lietuvas vēsturē, Pasaules līderu sieviešu padomes vadītāja. Žurnāls Forbes regulāri iekļauj viņu 100 ietekmīgāko pasaules sieviešu sarakstā, un politiķe nevarēja neizpaust savu neapmierinātību šajā aspektā.

Valsts vadītāja norādīja, ka 2018. gadā par 25% ir krities sieviešu skaits vadošajos posteņos 500 lielākajās kompānijās pasaulē. Globālā tendence ir manāma arī Lietuvā.

"Jau tas (sieviešu trūkums ministru posteņos – red.) ir visai kritiski. Acīmredzams, tas nebūs viens no patīkamākajiem jautājumiem, ja man nāksies uz to atbildēt. Turklāt agrāk mums bija gan Seimas spīkere, gan sievietes-ministres nopietnos posteņos. (..) Acīmredzot, tā ir arī viena no potenciālajām problēmām, jo mēs neļaujam sievietēm aktīvām piedalīties lēmumu pieņemšanas procesā Lietuvā," – viņa uzsvēra.

Daļa Grībauskaite uzskata, ka pašreizējā situācijā atbildīga ir valdošā partija "Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība", kā arī premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Ziņu lente
0