Dabūjām stāvēt pie slēgtām durvīm: TP "Alfa" apmeklētāju evakuācija nenoritēja pēc plāna

© Sputnik / Sergey MelkonovТорговый центр Alfa в Риге
Торговый центр Alfa в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slēgto avārijas izeju problēma, kura Kemerovas tirdzniecības centra "Zimņaja višņa" apmeklētājiem maksāja dzīvību, nonākusi arī līdz Rīgai.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Evakuācijas izejai jābūt visdrošākajām ceļam izejai no ēkas bīstamības gadījumā. Taču evakuācijas laikā piektdien, 18. janvārī, tirdzniecības parka "Alfa" apmeklētāji pārliecinājās, ka tā nemēdz būt vienmēr, vēsta kanāls LNT.

Ēkā notika ārkārtas situācija, sāka skanēt trauksmes signāls, un apmeklētāji devās uz izeju.

"Neviens nekur nepavadīja, vienkārši tika atvērtas durvis, un cilvēki pa tām arī gāja tālāk, skatoties uz sienām, kur tur kādas norādes par avārijas izejām. Nebija neviena darbinieka, kurš kaut ko vadītu, ieteiktu, neko…" pastāstīja Dace, kura tobrīd bija kinoteātrī.

Vēl nepatīkamāks pārsteigums apmeklētājus gaidīja pie avārijas izejas – durvis bija aizslēgtas, un atvērtas tās tika ar lielu laika nobīdi.

"Alfā" ir uzstādītas sistēmas, kas, atskanot ziņojumam par evakuācijas nepieciešamību, atslēdz visas evakuācijas durvis. Konkrētajā gadījumā pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ durvis tika atslēgtas ar laika nobīdi. Šobrīd "Alfā" strādā tehniskais personāls, lai noskaidrotu. Skaidrs, ka "Alfa" ir ieinteresēta, lai nepieļautu šādas situācijas," pastāstīja tirdzniecības centra pārstāve Ilze Žūka.

Par laimi, tā izrādījās viltus trauksme, bet ja draudi būtu reāli, Dace uzskata, ka notikumu attīstība varētu būt ļoti bēdīga.

"Ja tajā brīdī būtu kāds krakšķis vai dūmu smarža, kaut kas… sāktos reāla panika. Un cilvēki viens otru tur traumētu un nobeigtu," uzskata apmeklētāja.

"Ja ir plānota pārbaude, tad visas durvis tiek turētas vaļā, bet, ja ir neplānotas pārbaudes, tad bieži vien durvis ir ciet un viņas laikus attaisīt nevar," pastāstīja VUGD Ugunsdrošības uzraudzīšanas pārvaldes vadītājs Dzintars Lagzdiņš.

VUGD nereti nākas saskarties ar to, ka durvis ir aizliktas vai aizslēgtas, kaut gan pēc likuma nepieciešamības gadījumā tām ir jābūt nekavējoties atvērtām.

Врач держит за руку больного - Sputnik Latvija
"Teica, lai ejam prom": kā divi Latvijas jaunieši izglāba no ugunsgrēka veco kaimiņu

"Pie jebkurām durvīm pieejot, ja tās ir mehāniski bloķētas, trīs sekunžu laikā ir jābūt iespējas tās atvērt," uzsvēra Lagzdiņš.

Visbiežākā atruna ir tāda, ka durvis ir slēgtas, lai tās neizmantotu nepiederošas personas. Vai arī to atvēršanas gadījumā nostrādā signalizācija, un tā ir jādeaktivizē. Taču šāda pieeja nav tikai pretlikumīga, bet arī bīstama: nevar zināt droši, kad tieši tiks saņemts trauksmes signāls – un aizslēgtas durvis cilvēkiem var maksāt dzīvību.

Traģisks piemērs ir baisais ugunsgrēks Kemerovas tirdzniecības centrā "Zimņaja višņa" pērnā gada martā, kur bojā gāja 64 cilvēki. Toreiz daudzi apmeklētāji metās pie evakuācijas izejām, taču tās izrādījās aizslēgtas.

Pirms trīs gadiem Latvijā tika apstiprinātas jaunas ēku ugunsdrošības normas, kurās notiek saimnieciskā darbība un pulcējas liels cilvēku skaits. Taču tā ir tikai teorija, praksē durvis izrādās slēgtas.

Plānveida pārbaudes tirdzniecības centros ugunsdzēsības dienests veic vismaz reizi trijos gados. Neplānotas pārbaudes tiek rīkotas, galvenokārt, pēc sūdzību saņemšanas.

Ziņu lente
0