Viedoklis

Gruzijas izlūka vilšanās

© SputnikЖитель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото
Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijas valsts drošības ministrs apņēmies panākt skandalozās Lugara laboratorijas darbības izmeklēšanu - baumas par eksperimentiem ar cilvēkiem, kuri tika rīkoti tajā, un vietējo iedzīvotāju mistiskajiem nāves apstākļiem, klīst jau kopš 2010. gada sākuma.

Neilgi pirms Jaunā gada bijušais Gruzijas valsts drošības ministrs Igors Giorgadze preses konferencē Maskavā prezentēja jaunus materiālus par skandalozo Lugara laboratoriju. Tostarp Giorgadze pastāstīja par viņa "iepriekš gaidāmo vilšanos", kas saistīta ar starptautisko organizāciju attieksmi pret jautājumiem, kurus viņš ir aktualizējis, stāsta Māris Kļava.

Lugara laboratorija tika atvērta ar bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili līdzdalību, tā atrodas Gruzijas ciemā Aleksejevka. Laboratorijas mērķis it kā esot šo apvidu pārņēmušās C hepatīta epidēmijas apkarošana. Taču baumas par eksperimentiem ar cilvēkiem, kuri tika rīkoti tajā, un vietējo iedzīvotāju mistiskajiem nāves apstākļiem, klīst jau kopš 2010. gada sākuma.

Savukārt septembrī Igors Giorgadze prezentēja sabiedrībai pirmo konfidenciālo materiālu sēriju par laboratorijas darbību, kuri apstiprināja amerikāņu farmaceitiskās kompānijas Gilead Sciences izveidoto pretvīrusu preparātu izmantošanu uz Gruzijas iedzīvotājiem. Pats Giorgadze toreiz atturējās no jebkādām apsūdzībām un piedāvāja rūpīgi izmeklēt šajā laboratorijā notikušos incidentus.

Klusēšanas siena

Pēc Giorgadzes sacītā jaunā preses konferencē, viņš nav tik naivs, lai gaidītu, ka viņa mēģinājums pievērst uzmanību Lugara laboratorijai varētu satriekt pasauli un tās apkaimi. Dokumentu publicēšanu par šīs laboratorijas darbību viņš esot izskatījis tikai kā soli nevienaldzīgu cilvēku piesaistīšanai humanitāras nozīmes jautājumiem, kuri skar Gruzijas iedzīvotāju veselību un drošību.

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down

"Es nevienu neesmu apsūdzējis un atmaskojis, neesmu aicinājis atbildēt un necentos nevienam neko pierādīt. Es vienkārši uzdevu jautājumus, kurus nevarēju neuzdot," uzsvēra Giorgadze. Taču, kā viņš norādīja vēlāk, nekādas skaidras atbildes uz viņa uzstādītajiem jautājumiem tā arī netika saņemtas. Turklāt, atbilžu vietā pret viņu uzreiz sāka skanēt neskaidras apsūdzības par faktu falsifikāciju, meliem un propagandu.

Tiesa, Giorgadze norādīja, ka bija gatavs šādam notikumu pavērsienam, kā arī tam, ka viņa uzstādītos jautājumus ielenks Rietumos ar totālu klusēšanas sienu. Giorgadze rakstīja vēstules ASV prezidentam, kā arī 108 dažādām tiesībsargājošajām un humanitārajām organizācijām, tostarp Sarkanajam Krustam, Amnesty International un Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai, ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu par laboratorijas darbību.

Taču ne no vienas iestādes viņš nesaņēma atbildi. Un kā norādīja Giorgadze: "Savulaik Gruzijā Saakašvili laikos 300 tūkstoši cilvēki no nepilniem trīs miljoniem valsts iedzīvotāju nonāca cietumos, un uz to nereaģēja neviena tiesībsargājošā organizācija. Tāpēc es necerēju, ka uz manu lūgumu precizēt, ar ko nodarbojas Lugara laboratorija, viņi skries uz turieni un ķersies klāt izmeklēšanai. Tiesa, šī klusēšana izrādījusies vislielākā, bet iepriekš gaidāma vilšanās."

Jautājumi bez atbildēm

Tikmēr viņa pagājušajā preses konferencē prezentētajos dokumentos ir redzams, ka Lugara laboratorijai tik tiešām ir ko slēpt. Pēc Giorgadzes sacītā, uzņēmums Gilead Sciences tajā nodarbojas ar C hepatīta apkarošanas programmas izstrādi Gruzijā, un pret to viņam nav nekādu pretenziju. "Gan es, gan mani domubiedri pilnībā atbalstām šādas iniciatīvas, taču rodas jautājumi to caurredzamībā. Pastāv lietas, kuras izraisa raizes par cilvēkiem, kuri piedalās šajā programmā. Ir zināmas problēmas ar atskaitīšanos un statistiku," norādīja Giorgadze.

Отработка действий на случай поступления больных, инфицированных Эболой - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumos apstiprina ASV gatavošanos bakterioloģiskajam karam

Piemēram, pēc viņa apbalvotā, vairāku darbības gadu laikā Gruzijā izstrādātāja uzņēmums publicējis tikai vienu atskaiti 2016. gadā ASV Slimību kontroles un profilakses centra mājaslapā, kura ietver gada periodu no 2015. gada aprīļa līdz 2016. gada aprīlim. Saskaņā ar datiem, no gandrīz 8,5 tūkstošiem cilvēku, kuri piedalījās projektā, izārstējās ap diviem tūkstošiem, bet miruši 173 pacienti. "Tas ir tikai gada laikā, un pēc tam oficiālas atskaites pārstāja publicēt. Jautājums, kāpēc?" retoriski vaicā Giorgadze.

Turklāt, saskaņā ar Giorgadzes teikto, dažādās publikācijā tika norādīts arī atšķirīgs izārstēto pacientu skaits. Piemēram, saskaņā ar oficiāli paziņotiem 2017. gada datiem, pēc pretvīrusu preparātu lietošanas no 37 tūkstošiem cilvēku, kuri pabeidza ārstēšanās kursu, no izveseļojās 36 tūkstoši. Kā norāda Giorgadze: "2018. gada oktobrī-decembrī vienās publikācijās arī tika norādīts šis skaitlis – 36 tūkstoši cilvēku, taču citās tika sacīts, ka no 50 tūkstošiem pacientu izārstējušies 98%, jeb ap 49 tūkstošiem cilvēku."

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Savukārt slēgtās atskaites, kuras Igors Giorgadze saņēmis no Lugara laboratorijas, neapstiprina nevienus no iepriekšminētajiem rezultātiem. "Ārstēšanos pabeiguši nevis 50, bet 44 tūkstoši pacientu. No tiem izārstējušies nedz 36 un nedz 49 tūkstoši, kā tika apgalvots, bet 31 tūkstotis pacientu. Patiesībā programmas apstiprinātā efektivitāte ir nevis 98%, bet ap 70%, un tas ir, ja neņem vērā 4 tūkstošus cilvēku, kuri mums nezināmu iemeslu dēļ nav pabeiguši ārstēšanos," uzsvēra viņš.

Tāpat viņš norādīja, ka atskaitē nav norādīti rādītāji par bojāgājušo skaitu, kuri atteikušies no ārstēšanās, un citiem iemesliem, kuri samazina programmas efektivitāti. "Jā, atskaitē tiek norādīti kārotie 98%, taču šī attiecība skar tikai cilvēkus, kuri izgājuši atkārtotu testēšanu, nevis visus, kas piedalījās ārstēšanās programmā. Tātad ir acīmredzama, kā minimums, nevīžīga attieksme pret statistiku, bet, kā maksimums, manipulācija ar datiem?" uzdot atkārtoti jautājumu Giorgadze, kurš paliek neatbildēts.

Kaut kas dīvains darās

Turklāt, pamatojoties uz iegūtajiem dokumentiem, Giorgadze norādīja, ka no blakusparādībām vakcīnas izmēģināšanas gaitā bojā gājis 191 cilvēks, taču 20 no viņiem vispār tika apglabāti bez tiesmedicīniskās ekspertīzes slēdziena, jeb, kā teikts dokumentos, "nenoteikta iemesla dēļ". Tātad nav zināms, vai tika veikta ekspertīze, līķa sekcija, un ja nekas no tā netika veikts, tad kāpēc?

Войска радиационной, биологической и химической защиты - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko bijušās PSRS tautām gatavo Pentagona laboratorijas

"Vai tiešām bija grūti atbildēt uz tik elementāriem jautājumiem? <…> Jo kā var apglabāt 20 cilvēkus bez noteikta nāves iemesla!" paziņoja Giorgadze, piebilstot, ka atsevišķos gadījumos, pēc ārstēšanās ar preparātiem Sovaldi un Harvoni, pacientiem parādījās ļaundabīgi audzēji. "Tostarp asiņu vēzis – leikēmija, limfātisko mezglu vēzis un citi veidi. Turklāt nav sacīts, ka šīs diagnozes tika fiksētas pirms ārstēšanās uzsākšanas," pateica viņš.

Pēc Giorgadzes domām, šāda atbildīgo personu nolaidība iedragā uzticību šai programmai, kura varētu palīdzēt Gruzijas iedzīvotājiem. Līdz ar to viņš piedāvā godīgi atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem, lai cilvēki zina, ar ko viņi riskē, un apzinās sekas, jo uz kārts var izrādīties viņu dzīvības. "Es nevienu neapsūdzu. Es parādu dokumentus, lai saņemtu vienkāršu atbildi – kas tad patiesībā notiek šajā laboratorijā," noslēguma sacīja Igors Giorgadze.

Ziņu lente
0