National Interest nosauca "Krievijas un Ķīnas savienību" par ASV murgu

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин и председатель КНР Си Цзиньпин
Президент РФ В. Путин и председатель КНР Си Цзиньпин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona ir zaudējusi nesen izdevīgo aukstā kara laika pozīciju, kad tās attiecības ar Maskavu un Pekinu atsevišķi bija labākas, nekā to pašu starpā.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. ASV pieļauj rupjāko kļūdu, nenovērtējot arvien ciešāko Krievijas un Ķīnas mijiedarbību. Par to raksta National Interest, atsaucoties uz Nacionālo interešu centra speciālistiem.

Президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps: Ķīna un Krievija met izaicinājumu mūsu interesēm

Pēc ekspertu domām, Vašingtona ir zaudējusi nesen izdevīgo aukstā kara laika pozīciju, kad tās attiecības ar Maskavu un Pekinu atsevišķi bija labākas, nekā to pašu starpā. ASV "neapzināti" spēra soļus, kuri tikai satuvināja šīs valstis. Piemēram, Krievijas un Ķīnas sadarbības nostiprināšanās var radīt draudus un kļūt par īstu "amerikāņu murgu". Kā atbildēt uz šādu satuvināšanos – tas ir vissarežģītākais jautājums, ko ASV varasiestādēm vēl būs jārisina, teikts rakstā.

Analītiķi norāda, ka tieši par oficiālu aliansi valstu starpā pagaidām netiek runāts, jo savienība ar Maskavu var novājināt Pekinas ekonomisko sadarbību ar Vašingtonu. Tai pašā laikā Ķīnas vēstnieks ASV Cujs Tjaņkajs nesen paziņoja, ka fotogrāfijā ar Vladimiru Putinu un Sji Dzjiņpinu trūkst Donalda Trampa. Pēc diplomāta sacītā, Pekinai ir izdevīgāk strādāt ar dažādām valstīm, nevis kopā ar Vašingtonu būt pastāvīgā konfliktā ar Maskavu.

"Drauds cilvēcei"

Pagājušajā mēnesī Washington Examiner žurnālists Toms Rogans publicēja rakstu, kurā prognozēja "katastrofiskas sekas" cilvēcei, ja Krievija un Ķīna izmainīs "ASV vadīto" pasaules kārtību.

Pēc viņa domām, pateicoties amerikāņiem, pasaule ir kļuvusi labāka, kapitālisms palīdz cilvēkiem dzīvot labklājībā, bez masveida kariem un gūt labumu no tehniskā progresa. Savukārt Maskava un Pekina izrādot "vienaldzību pret cilvēces pamatprincipiem", apgalvoja žurnālists.

"Ceturtās dimensijas" ieroči

Dolāri - Sputnik Latvija
Business Insider: Krievija un Ķīna atradušas ASV vājo vietu

Pirms dažām dienām ASV Ziemeļu komandas punkta bijušais komandieris atvaļinātais ģenerālmajors Hovards Tompsons paziņoja, ka Krievija un Ķīna jau ir sasniegušas "ceturto dimensiju" aizsardzības jomā – par to liecina virsskaņas ieroči.

Tompsons atgādināja, ka Krievijas "Avangarda" veiksmīgie izmēģinājumi decembrī uzskatāmi nodemonstrēja, ka ASV nav analoģisku iespēju, savukārt valsts pretgaisa aizsardzība nav spējīga tikt galā ar šāda veida draudiem. Pēc atvaļinātā ģenerāļa domām ASV derētu aktīvāk nodarboties ar esošajiem izstrādājumiem.

Ziņu lente
0