Gāzes sprādzienā nopostītās mājas iedzīvotāji Alūksnē joprojām saņem rēķinus

© Pixabay / MagnascanГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau divarpus gadus apkalpojošā kompānija nevar atrast pretendentus gāzes sprādzienā cietušās mājas atjaunošanai Alūksnē.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Ir pagājuši vairāk nekā divarpus gadi kopš brīža, kad daudzīvokļu namā Alūksnē notika gāzes sprādziens, taču ēkas cietušās daļas nākotne joprojām ir miglā tīta, vēsta Vidzemes televīzija.

2016. gada aprīlī dzīvojamā mājā Torņu ielā, Alūksnē uzsprāga propāns. Pa laimi, bojāgājušo nebija, viens cilvēks guva ievainojumus, 33 tika evakuēti. Ēka tika nopietni bojāta.

Gruveši un upuri: kadri no sprādziena vietas Ļeņingradas apgabalā - Sputnik Latvija
Video
Gruveši un upuri: kadri no sprādziena vietas Ļeņingradas apgabalā

Pēc gāzes sprādziena 15 ģimenes atstāja savus dzīvokļus. Sprādzienā cietušajā ēkas daļā jau trešo ziemu nebūs apkures, kas ir īpaši jūtams blakus kāpņutelpā: istabas ir mitras, uz sienām ir pelējums. Taču, kā stāsta nama evakuētās daļas iemītnieki, viņi joprojām saņem apkalpošanas rēķinus. Šajā jautājumā jau ir notikusi tiesas sēde, kurā lēmums tika paziņots par labu apkalpojošajai kompānijai.

Sprādzienā cietusī ēkas daļa šobrīd ir stabila, tā nevar nobrukt, uzsvēra apkalpojošās kompānijas "Alūksnes nami" valdes loceklis Armands Musts. Uzņēmuma speciālisti reizi mēnesī pārbauda tās ēkas daļas tehnisko stāvokli, no kuras tika evakuēti cilvēki. Celtnieku piesaistīšanai, kuri varētu atjaunot māju, firma pērn izsludinājusi jau trīs konkursus – pēdējais noslēdzās 28. novembrī, neviena kompānija neiesniedza pieteikumu. Būs arī ceturtais konkurss.

Взрыв бытового газа в жилом доме в Магнитогорске - Sputnik Latvija
Magņitogorskā mājas gruvešos atrasto upuru skaits sasniedzis 38

Ēkas atjaunošanai plānots paņemt aizdevumu Valsts kasē. Taču pagaidām nav skaidrs, cik varētu izmaksāt darbs. Projektētāja aptuvenās prognozes ir 150 tūkstoši eiro, taču pēdējo vārdu teiks celtnieki. Pagaidām tikai viena firma ir ieinteresējusies par objektu un braukusi to apskatīt klātienē.

Lai rastu izeju un savestu kārtībā sprādzienā cietušo ēkas daļu, iedzīvotāji vērsās dažādās valsts un pašvaldības iestādēs. Turklāt turpinās tiesvedība lietā par īpašuma bojājumu un iznīcināšanu neuzmanīga rīcība rezultātā.

Ziņu lente
0