Politika

Vai tiešām tā ir labāk: Latvija jau 85 dienas ir bez valdības

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Кабинета министров Латвии в Риге
Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai tas ir rekordliels termiņš: iepriekšējo reizi valsts gaidīja valdības izveidošanu 81 dienu.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Iepriekšējo dzīves ilguma rekordu bez valdības Latvija pārspēja 27. decembrī, vēsta Grani.lv.

Pagājušo reizi lielas problēmas radās 1995. gadā. Toreiz Andra Šķēles vadītās valdības izveidošanai bija nepieciešama 81 diena.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Dāvana zem eglītes: partijas pastāstīja, kad paziņos kopīgo premjera kandidātu

Vērts atgādināt, ka, neskatoties uz ilgajām pārrunām, Šķēles valdība nenoturējās līdz pilnvaru beigām un sabruka 1997. gada 13. februārī.

Trīspadsmitās Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī, taču balsu vairākumu ieguvušās partijas joprojām nespēj vienoties par koalīciju. Piektdien, 28. decembrī, valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka gada beigās valdības veidošanas pārrunās tiks sasniegt ievērojams progress, un 2019. gada janvārī varēs apstiprināt jauno valdību un ķerties klāt neatliekamo uzdevumu risināšanai.

Tiesa, premjera kandidātu, kuram uzticēta nākošās valdības veidošana, Vējonis nenosauca. Toties pateica, ka var pozitīvi novērtēt panākto vienošanos par jaunās valdības kodolu, kuru varētu izveidot četras partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, Nacionālā apvienība un "Attīstībai/Par!".

tika ziņots iepriekš, šīs partijas sveiks KPV LV pievienošanos valdībai un gaidīs viņu atbildi līdz 3. janvārim. Šajā dienā pēcpusdienā plānots turpināt pārrunas par turpmākajām darbībām.

Arvils Ašeradens no "Jaunās Vienotības" paziņoja, ka Krišjānis Kariņš ir gatavs vadīt piecu partiju valdību. Ja piekritīs tikai četras partijas, tad tā būs "jauna situācija", un tad būs jāgaida Kariņa atbilde, vai viņš būs gatavs kļūt par premjeru šādā gadījumā.

Vai tiešām tā ir labāk

Tikmēr noskaidrojies, ka latvieši neslikti jūtas arī bez valdības. Pat neskatoties uz to, ka, saskaņā ar aptaujām, vēl decembra sākumā viņi vēlējās Saeimas ārkārtas vēlēšanas, skaidrojot šādu vēlmi ar to, ka apnicis gaidīt jaunā Ministru Kabineta veidošanu.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Uzskrējām uz sēkļa: Kariņš ir pret Gobzemu, bet KPV LV citu neizvirzīs

SKDS pētījumu centra dati liecina, ka vispārējais Latvijas iedzīvotāju noskaņojums esot bez valdības ir tikai uzlabojies. Perspektīva uzsākt 2019. gadu bez jauna budžeta un tā tālāk viņus, acīmredzot, nebiedē.

Taču vairums Latvijas iedzīvotāju joprojām negatīvi vērtē situāciju valstī.

Politologi vien plāta rokas. Daži speciālisti uzskata, ka neuzticēšanās iepriekšējai valdībai tautā bijusi tik liela, ka absolūts valdošās elites trūkums valstī atnesis cilvēkiem īslaicīgu atvieglojumu.

Ziņu lente
0