Eiropas Savienība deva rīkojumu – Latvijas ugunsdzēsēji izdarīja: VUGD iepērk dronus

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские пожарные
Латвийские пожарные  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) nepieciešami droni ar kamerām, droni ar infrasarkano staru kamerām un droni kartogrāfisko darbu veikšanai.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Līdz 2020. gadam Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iegādāsies 18 dronus ar dažādām opcijām, vēsta Mixnews.lv.

Droni tiks iegādāti ES projekta ietvaros jaunu tehnoloģiju ieviešanā ugunsdzēsēju darbā Kurzemē, Latgalē, Rīgā, Zemgalē un dažos Lietuva reģionos. Tam ir jāveicina ugunsdzēsības dienestu spējas objektīvi izvērtēt situāciju un operatīvi reaģēt uz notikumiem un nelaimēm.

1913. gadā ražots Russo-Balt ugunsdzēsēju auto D 24-40 - Sputnik Latvija
Latvijas ugunsdzēsēji braukā ar retro automobiļiem

Kopumā dienests plāno iegādāties 18 dronus. Projekts jāīsteno divu gadu garumā – līdz 2020. gada 31. maijam. Dronu piegādes pretendentu pieteikumi tiks pieņemti līdz 2019. gada 28. janvārim.

Ugunsdzēsēji iegādāsies 11 dronus ar videokamerām, sešus dronus ar infrasarkano staru kamerām un vienu dronu kartogrāfisko darbu veikšanai.

Jaunā aprīkojuma ieviešana izmaksās 588 228 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums sastādīs 499 993 eiro.

Droni Aizsardzības ministrijai

Iepriekš ziņots, ka Latvijas Aizsardzības ministrija grasās iegādāties bezpilota lidaparātus. Interesanti, ka līgums par dronu iegādi tika parakstīts ar Latvijas bezpilota lidaparātu ražotājiem – UAV Factory un Atlas Aerospace.

Skursteņslauķis - Sputnik Latvija
Nāvējošā apkure: netīrīti dūmvadi Latvijā – iemesls simtiem ugunsgrēku

Jaunie bezpilota lidaparāti tiks izmantoti izlūkošanā, teritorijas uzraudzībā un uguns atbalsta vadībā. Turklāt droni palīdzēs pazudušo cilvēku meklēšanas darbos.

2017. gadā kļuva zināms par to, ka Latvijas inženieri radījuši dronu, kurš var tikt izmantots cilvēku glābšanā. Šo dronu izstrādājuši divu gadu garumā, un sākotnēji tas bijis domāts ekstrēmā sporta cienītājiem. Bezpilota lidaparāta prototips izmaksāja izgudrotājiem 35 tūkstošus eiro.

Trīs metrus garais drons sver 55 kilogramus, 16 tā propelleri strādā uz baterijas, ar kuru pietiek 10 minūtēm. Bezpilota lidaparāts spēj attīstīt maksimālo ātrumu līdz pat 150 kilometriem stundā.

Ziņu lente
0