Spēkā stājušies jauni pārbaudes noteikumi Eiropas Savienības vīzu sistēmā

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги стран участников Евросоюза
Флаги стран участников Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar atjaunotajiem noteikumiem ES slēgusi kritisko caurumu drošībā.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Piektdien, 28. decembrī, stājās spēkā atjaunoti ES vīzu informācijas sistēmas lietošanas noteikumi, paziņoja Eirokomisija.

Jaunais reglaments paredzēts rūpīgākai datu pārbaudei un "aklo plankumu" likvidēšanai Eiropas Savienības vīzu sistēmā. Eirokomisija iniciēja Šengenas datu sistēmas reformu, lai nodrošinātu rūpīgāku informācija pārbaudi par vīzu saņemšanas pieteicējiem un likvidētu caurumus drošības jautājumos, kā arī organizētu pilnu savienojamību ar citām datu bāzēm ES.

Informācijas sistēma sniedz ieceļošanas dokumentu izsniegšanas iestādēm informāciju par īstermiņa Šengenas vīzu pieteicējiem. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, sistēmas darbības joma tagad izplatās arī uz ilgtermiņa vīzām un uzturēšanās atļaujām. Tāpat visi vīzu pieteikumi tiks automātiski pārbaudīti citās informācijas sistēmās.

© Fotolia / Ma8Šengenas vīza pasē
Spēkā stājušies jauni pārbaudes noteikumi Eiropas Savienības vīzu sistēmā - Sputnik Latvija
Šengenas vīza pasē

"Atjaunotā datu bāze, ar kuru nacionālās varasiestādes konsultējušās vairāk nekā piecus miljardus reižu 2017. gadā, palīdzēs robežsargiem labāk kontrolēt, kas šķērso ES robežas, sniegt atbalstu policijai un tiesībsargājošajām iestādēm bīstamu noziedznieku un teroristu ķeršanā," citē ES paziņojumu RIA Novosti.

Ar ieviestajām izmaiņām ES "aizver kritisko caurumu drošībā", paziņoja migrācijas, iekšlietu un pilsonības lietu eirokomisārs Dimitriss Avramopuloss.

Pēc viņa sacītā, tagad visām Eiropas Savienības dalībvalstīm būs pienākums iekļaut ar terorismu saistītos paziņojumus pastiprinātajā Šengenas informācijas sistēmā.

Граница Белоруссии и России - Sputnik Latvija
Latvijas pilsoņi varēs apmeklēt Krieviju ar Baltkrievijas vīzu

Tāpat līdz 2019. gada beigām ES valstīm jāinformē Eiropols par paziņojumiem, kas saistīti ar terorismu. Paredzēts, ka informācijas sistēmas reformas ietvaros tāpat kļūs redzami paziņojumi attiecībā uz meklēšanā izsludinātiem noziedzniekiem un ES nelikumīgi esošajiem trešo valstu pilsoņiem.

Šobrīd Šengenas zonā ietilpst 26 Eiropas valstis, tuvākajā nākotnē paredzēta tās paplašināšanās līdz ar Rumānijas un Bulgārijas pievienošanos tai.

Ziņu lente
0