Krievija nav sabrukusi. Ko nu? "Ēnu CIP" prognozes 2019. gadam

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasНовогодняя иллюминация
Новогодняя иллюминация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Decembris ir labākais laiks prognozēm nākamajam gadam, un vadošās analītiskās struktūras nelaiž garām iespēju atkal pareģot krahu pasaules drošības sistēmai, bet Putinam – kārtējās uzvaras.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Kam gatavoties aicina organizācija Stratfor, pazīstama arī kā ASV "ēnu CIP", kur analītiķi jau saskatījuši "Krievijas roku"? Portāla InoSMI galvenais redaktors Aleksejs Dubosarskis un viņa kolēģi nolēma apspriest ASV autoritatīvāko analītisko struktūru prognozes.

Ko pareģo "ēnu CIP"

Organizācija Stratfor, pazīstama arī kā ASV "ēnu CIP", aicina gatavoties lielvalstu sāncensībai starp ASV, Ķīnu un Krieviju. Tā prognozē jaunu bruņošanās sacensību spirāles loku, cīņas saasināšanos kibertelpā un ideoloģiskās sāncensības pastiprināšanos.

"Jāpiebilst, ka ne jau pirmo gadu spriež par kiberkariem, un tas turpināsies vēl ne vienu gadu vien," – atzīmēja InoSMI galvenā redaktora vietniece Jana Naumova.

Ķīna izmantos virkni domstarpību starp lielvalstīm, lai vājinātu ASV uzbrukumu. Savukārt Krievija kopā ar Saūda Arābiju, tāpat kā iepriekš, operatīvi reaģēs uz notikumiem globālajos naftas tirgos, lai nepieļautu strauju cenu krišanos. Vienlaikus Krievija, kuru Stratfor dēvē par "Eirāzijas sirdi" centīsies izplatīt savu ietekmi līdz kontinenta tālākajām robežām.

Citu rietumu analītiķu prognozes

ASV Starptautisko attiecību padomes analītiķi jau saskatījuši "Krievijas rēgu", kurš vīd pāri vēlēšanām Ukrainā nākamā gada martā. Taisnības labad viņi atzīmēja vēl deviņas valstis, kurās ieplānotajām vēlēšanām dažādu iemeslu dēļ, ir jāpievērš uzmanība.

Председатель комиссии Совета Федерации РФ по информационной политике Алексей Пушков - Sputnik Latvija
Aleksejs Puškovs: kādas būs galvenās tendences pasaules politikā 2019. gadā

Savukārt aģentūra Bloomberg nolēmusi nepriecēt lasītājus ar pozitīvām prognozēm 2019. gadam un piedāvā tikai negatīvus scenārijus materiālā, kas ieguvis virsrakstu "Pesimista gids 2019. gadam: ugunsgrēki, plūdi un bads".

InoSMI eksperti pārsteigti atzīmēja, ka minētās prognozes autori pat nav papūlējušies pārbaudīt statistiku, sniedzot dažādus vērtējumus, ir īpaši Krievijas kontekstā. Materiāls neatbilst pat tās pašas Bloomberg agrākajiem rakstiem, ievēroja eksperti.

Taču ir arī viena laba lieta: tās pašas "ēnu CIP" divus gadus vecās prognozes par Krievijas sabrukumu nav piepildījušās, un nav arī domājams, ka tuvākajā laikā tās varētu īstenoties. Ja Krievija vēl turas, nekritīsim panikā.

Ziņu lente
0