Svētku šausmas: kā pasargāties no rotaļlietām–kiberspiegiem

© Foto : pexelsРезиновые утята
Резиновые утята - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārbaudiet bērniem uzdāvinātās rotaļlietas – iespējams, tās neatbilst kiberdrošības prasībām.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Eiropas patērētāju organizācija brīdinājusi: ES normatīvie akti nepasargā bērnu rotaļlietas no kiberspiegošanas, vēsta Euractiv.

BEUC ģenerāldirektora vietniece Ursula Pāla pievērsusi uzmanību riskam ko rada, piemēram, lelles ar balss vadību, GPS pulksteņi un robotizētās iekārtas.

Кукла в руках - Sputnik Latvija
Patērētāju aizstāvji ziņo par bīstamām lellēm

"Pastāv nopietnas problēmas ar bērnu rotaļlietām, kas var ierakstīt un pārraidīt datus. Patlaban tās vienkārši nav ieteicams turēt mājās," – viņa pastāstīja.

Piemēram, "lelle Kaila" – interaktīva iekārta, kas pieslēdzas tālruņa lietotnei ar bluetooth starpniecību, tiek ieslēgta ar balss komandu un atbild uz jautājumiem ar informācijas palīdzību, ko sameklē tīmekļa vietnēs, piemēram Wikipedia. Rotaļlieta joprojām atrodama veikalos, lai arī, pēc Pālas vārdiem, tai nav nekādu drošības funkciju, turklāt lietotāji nespēj izdzēst lelles ierakstītos datus.

2016. gadā sagatavotais pārskats liecina, ka lelles kontroli iespējams pārtvert ar bluetooth signāla palīdzību, tātad jebkurš cilvēks, stāvot līdzās mājai, var saņemt neierobežotu piekļuvi lellē iemontētās ieraksta iekārtas datiem, kā arī sarunāties ar bērnu, pateicoties rotaļlietai.

Darbs ar klēpjdatoru - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pilsoņu kiberkarš Latvijā

Pāla atgādināja, ka bērnu rotaļlietām, it īpaši Ķīnas produkcijai, reti ir nepieciešamā drošības pakāpe.

Ķīnu, kas ražo aptuveni 80% bērnu rotaļlietu pasaulē, jau sen kritizē par kiberdrošības standartu neievērošanu. Decembra vidū Eiropas Savienības komisārs digitālā tirgus jautājumos Andruss Ansips pastāstīja žurnālistiem, ka Eiropai nāktos uztraukties, ņemot vērā kiberriskus, kas saistīti ar Ķīnas kompānijām.

Aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas Kiberdrošības centrs pastāstīja par ĶTR globālo kiberkampaņu, kas vērsta pret Eiropas uzņēmumu intelektuālajiem īpašumiem un komercinformāciju.

"Šī kampaņa ir viens no vislabāk pamanāmajiem un vērienīgākajiem kibernētiskās iejaukšanās mēģinājumiem Lielbritānijas un tās sabiedroto lietās, kas orientēta uz komercnoslēpumiem visā pasaulē, – apgalvoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants. – Tas ir jāpārtrauc. Tas neatbilst solījumiem, ko Ķīna devusi kā G20 valsts – neveikt un neatbalstīt intelektuālā īpašuma un komercnoslēpumu zādzības."

ASV ievēlētais prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ziņas par Krievijas kiberuzbrukumiem Tramps nosaucis par "raganu medībām"

Ņemot vērā negatīvās atsauksmes, kas saistītas ar Ķīnas kiberiejaukšanos, saprotamas ir ar rotaļlietu tirgu saistītās bažas, ko valsts kontrolē gandrīz pilnībā.

Pāla norādīja, ka, lai arī ES izstrādāta rotaļlietu drošības direktīva, nepieciešami arī normatīvie akti, kas tās pasargātu no ārvalstu aģentu naidīgajiem nodomiem. Pašreizējais Kiberdrošības likums, kas prasa vairāku preču sertifikāciju, nepalīdzēs aizsargāt bērnu rotaļlietas, jo Eiropas Komisija vēl nav izlēmusi, uz kādām precēm attiecināt likuma prasības.

Jebkurā gadījumā svētku laikā patērētājiem jāsaņem informācija par to, ka pastāv problēma un tā var ietekmēt ne tikai viņu bērnus, bet arī visu cilvēci kopumā.

Ziņu lente
0