KNAB vadītājs saskatījis Latvijā kleptokrātijas pazīmes

© facebook.com / KNAB.lvАнтикоррупционное агенство Латвии
Антикоррупционное агенство Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KNAB vadītājs Jēkabs Straume atzinis, ka Latvijā ir novērojamas kleptokrātijas pazīmes, taču iedzīvotāji neuzticas tiem, kuri izmeklē korupcijas lietas.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Latvija de iure ir tiesiska valsts, taču faktiski dažos jautājumos vērojamas kleptokrātijas pazīmes, intervijā pārraidei De facto pastāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume.

Sabiedrībai vēl ir daudz jāstrādā, lai Latvija būtu demokrātiska un tiesiska valsts ne tikai uz papīra, bet arī realitātē, uzskata J.Straume.

"Ir ļoti būtiski, lai sabiedrība saprastu, kādu ļaunumu patiesībā korupcija nodara. De iure Latvija ir demokrātiska, tiesiska valsts. De facto atsevišķos jautājumos man liekas, ka mums ir kleptokrātijas pazīmes. Tas nozīmē to, ka vismazāk aizsargātās grupas vai tie, kuriem nav iespējas par sevi pastāvēt, cieš no korupcijas visvairāk," – apliecināja KNAB vadītājs.

Straume atklāja, ka Latvijā nevalda uzticēšanās tiesībsargājošajām iestādēm, jo daži no tiem, ko KNAB aizturēja aizdomas par kukuļņemšanu, palikuši brīvībā, vēl vairāk, tiek ievēlēti augstos amatos.

"Es neminēšu konkrētus kriminālprocesus, bet mums ir kriminālprocesos aizdomās turamas vai jau apsūdzētas valsts amatpersonas, bet diemžēl viņas tiek sabiedrībā (atzītas – red.) ... Varbūt nenotic, ka mēs patiešām esam veikuši savu darbu un šīs personas ir kaut ko tomēr nogrēkojušās diezgan pamatīgi. Bet viņas tiek pārvēlētas, viņas joprojām ieņem amatus, un tā tālāk. Ir jābūt tā, ka sabiedrība tomēr nepieļauj tādu lietu, ja ir aizdomas," – paziņoja J.Straume

Tiesneša amurs - Sputnik Latvija
Deputāts atmaksās aptuveni 10 000 eiro un nostrādās 120 stundas

Iepriekš ziņots, ka šogad KNAB sodījis 244 amatpersonas, kas pārkāpušas likumu par interešu konflikta novēršanu. Lielākajai daļai no viņiem piespriests naudas sods līdz 100 eiro, taču ir arī tādi, kuru naudas sods sasniedz vairākus simtus. 62 gadījumos KNAB pārtraucis tiesvedību, atzīstot pārkāpumu par maznozīmīgu.

Starp sodītajiem ir policisti, robežsargi, Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņi, deputāti, izglītības iestāžu darbinieki.

Par pretlikumīgiem lēmumiem sodīti arī septiņi deputāti. Piemēram, dažiem deputātiem no Latgales piespriests sods par to, ka piešķīruši līdzekļus pašvaldības informācijas izdevumiem krievu valodā.

Ziņu lente
0