Lietuvā cenšas noskaidrot, kāpēc policistiem ievajadzējušies jaunākie iPhone

© Sputnik / Андрей БогдановЗдание сейма Литвы с автомобилем полиции
Здание сейма Литвы с автомобилем полиции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Policijas departaments paskaidroja, ka dārgie telefoni vajadzīgi konfidenciālu datu aizsardzībai, taču eksperti ir pārliecināti: policisti varēja izvēlēties lētākus viedtālruņus.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Lietuvas Valsts iepirkumu pārvalde (VPT) ierosinājusi izmeklēšanu jautājumā par to, vai Lietuvas policija pārkāpusi likumu, iegādājoties iPhone dienesta vajadzībām, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

Lietuvas policija izlūkošanas vajadzībām nolēmusi pasūtīt jaunus mobilos tālruņus un izvēlējusies dārgu brendu no ASV. Darbinieki paskaidroja, ka tie tiks izmantoti konfidenciālas informācijas nodošanai, kā arī aizsardzībai, šifrēšanai un citiem kriminālās izlūkošanas uzdevumiem, informēja LRT.

Евро - Sputnik Latvija
Rīgas un Daugavpils projekti pazaudējuši ES finansējumu

Policijas departaments paskaidroja, ka telefonu izvēlē noteicošās bija operāciju sistēmas priekšrocības, taču VPT iesniegusi neatkarīgo ekspertu provizoriskos slēdzienus, kuri liecina: policija būtu varējusi pieņemt citu, saprātīgāku lēmumu.

Lietuvas policija apgalvo, ka drošāki viedtālruņi, nekā iPhone, nav atrodami, tāpēc galvenā pārvalde iepirkusi 67 eksemplārus kriminālās izlūkošanas darbiniekiem. No tiem 24 ir jaunākā modeļa tālruņi, kuru cena pārsniedz 900 eiro.

Policijas priekšnieka vietnieks Edvards Šileris atklāja, ka telefoni izraudzīti, izmantojot ārvalstu praksi.

"Šī izvēle netika veikta vienas dienas laikā. Tika īstenota analīze, dažas policijas paredzētas slepenas procedūras. Mēs izmantojam programmatūru, kas strādā ar sistēmu iOs. Tas ir komplekss lēmums. patlaban redzama tikai aisberga augšdaļa," – skaidroja amatpersona.

Seimas Korupcijas apkarošanas komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Gailius atzīmēja, ka Lietuvas policija pieņēmusi pareizu lēmumu.

"Kas attiecas uz kriminālo izmeklēšanu, es arī vēlētos pirkt tikai droša ražotāja produkciju, nevis valstī ar naidīgu izlūkdienestu," – paziņoja Gailius.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Policisti Latvijā kļuvuši pieticīgāki: vidējais kukulis – 880 eiro

VPT saņēmusi provizoriskos pētījuma rezultātus, kuri liecina: policijas iegādātajām precēm ir alternatīva. Piemēram, iPhone lielākais konkurents – Samsung. Eksperti uzskata, ka šīs markas izmantotā drošības sistēma tāpat atbilst izlūkošanas standartiem.

Pie tam tehnoloģiju eksperts Karolis Makriks atzīmēja, ka gan operāciju sistēmai Android, kas tiek izmantota Samsung iekārtās, gan iOs, kas izmantota iPhone, ir savi "caurumi" drošībā.

Seimas Korupcijas apkarošanas komisijas locekle Agne Bilotaite paziņoja, ka aug aizdomas par policijas iepirkumu nepārskatāmību. Viņa uzsvēra: valsts iepirkumi paredzēti, lai pirktu nepieciešamo, nevis to, ko iegribas.

"Bija acīmredzams parkāpums, tāpēc, acīmredzot, sākta VPT izmeklēšana," – norādīja politiķe.

Ja VPT secinās, ka policija pārkāpusi valsts iepirkuma noteikumus, domājams, policisti būs spiesti atdot tārluņus. Izmeklēšanas rezultāti tiks publicēti nākamā gada sākumā.

Ziņu lente
0