Latvijas iedzīvotājiem aizliegts apmeklēt Ukrainas jaunās baznīcas dievnamus

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге состоялась встреча чудотворной Курской-Коренной иконы Пресвятой Богородицы "Знамение"
В Риге состоялась встреча чудотворной Курской-Коренной иконы Пресвятой Богородицы Знамение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pareizticīgā baznīca aizliedz ticīgajiem apmeklēt Ukrainas jaunās baznīcas – nelikumīgas un šķeltnieciskas struktūras – dievnamus.

RĪGA, 24. decembris — Sputnik. Latvijas pareizticīgās baznīcas (LPB) pārstāvis tēvs Jevtihijs paskaidrojis, vai ticīgajiem no Latvijas ļauts apmeklēt Ukrainas jaunās baznīcas dievnamus, paziņoja Vesti.lv.

Tēvs Jevtihijs paziņoja, ka LPB uzskata Ukrainas jauno baznīcu par nelikumīgu un šķeltniecisku, tāpēc Latvijas pareizticīgajiem nevajag apmeklēt tās draudzes.

Объединительный собор на Украине - Sputnik Latvija
Krievijas Pareizticīgā baznīca: "Apvienošanās sinode" Kijevā – "bandītu bars"

Jevtihijs uzsvēra, ka LPB pieder pie Maskavas patriarhāta, kas Ukrainas jauno baznīcu neatzīst.

Iepriekš Maskavas patriarhāta Baltkrievijas pareizticīgā baznīca (BPB) oficiālu pasludināja Ukrainas apvienoto autokefālo pareizticīgo baznīcu par šķeltniekiem.

Kijevas patriarhāta Ukrainas pareizticīgās baznīcas un Ukrainas autokefālās baznīcas apvienošanu Baltkrievijā nosauca par "Konstantinopoles patriarhāta uzbrukumu Krievu pareizticīgās baznīcas kanoniskajai teritorijai".

"Bandītu bars"

"Apvienošanās sanāksme", kuras gaitā Ukrainas prezidents Petro Porošenko pasludināja "Ukrainas autokefālās baznīcas" dibināšanu, notika 15. decembrī.

Par jaunās baznīcas galvu ievēlēts nekanoniskās baznīcas struktūras "mitropolīts" Epifānijs Dumenko.

Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Ukrainas parlamenta deputāts pastāstījis, kā ES "piekrāpis" valsti

Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs uzaicināja Ukrainas jaunās Baznīcas ievēlēto galvu uz Zvaigznes dienas svētkiem 6. janvārī Stambulā, kur nodos viņam tomosu par autokefāliju.

Maskavas patriarha Kirilla preses sekretārs Aleksandrs Volkovs kritiski izvērtēja "Apvienošanās sinodi" Kijevā un nodēvēja to par "bandītu baru" ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko priekšgalā.

Volkovs uzsvēra: "Nekādi mēģinājumi tuvināt visu notiekošo kanoniskajām baznīcas normām un vilkt kaut kādas saiknes ar pasaules pareizticību nav izdevušās." Maskavas patriarha preses sekretārs norādīja, ka šķelšanās jaunā līdera Epifānija ievēlēšana neko nemainīs un nedos "jaunajai baznīcai" saikni ar pasaules pareizticību.

Ukraina piešķīrusi UPB četrus mēnešus

Aģentūra RIA Novosti informēja, ka ceturtdien, 20. decembrī Ukrainas parlaments pieņēmis dokumentu, kas liek kanoniskajai UPB atteikties no tās pašreizējā nosaukuma. Sestdien, 22. decembrī likumu parakstīja prezidents Porošenko.

Рафик Григорян, председатель палаты национальных меньшинств Эстонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Komiķu uzstāšanās baznīcā Lietuvā: vārda brīvība nenozīmē nekaunību

Dokuments stājies spēkā pēc publicēšanas. Saskaņā ar to kanoniskajai UPB ir četri mēneši, lai mainītu nosaukumu un iekļautu atbilstošus grozījumus Statūtos.

Kanoniskās UPB juridiskās nodaļas vadītājs Aleksandrs Bahovs nosauca Porošenko parakstīto likumu par "nelkonstitucionālu un diskriminējošu". Viņš uzsvēra, ka likums neskar UPB, taču to attiecinās uz UPB.

Bahovs piezīmēja, ka steiga, kādā pieņemts likums saistīta tikai ar vēlmi dāvāt Ukrainas jaunajai baznīcai tiesības dēvēties par Ukrainas pareizticīgo baznīcu.

Ziņu lente
0