Internetā publicēta petīcija ar lūgumu atbrīvot Ukrainā arestēto žurnālistu K.Višinski

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasАкция в поддержку Кирилла Вышинского у посольства Украины
Акция в поддержку Кирилла Вышинского у посольства Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad paraksti būs savākti, petīciju plānots nosūtīt ASV prezidentam.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Baltajam namam adresēta petīcija ar aicinājumu ietekmēt Ukrainas valdības lēmumus par arestēto žurnālistu Kirillu Višinski publicēta portālā Change.org.

Portāla "RIA Novosti Ukraina" galvenais redaktors Kirills Višinskis ir arestēts jau 220 dienas. Ukrainas varasiestādes viņu tur aizdomās par Donbasa pašpasludināto republiku atbalstu un valsts nodevību.

Žurnālists Višinskis joprojām ir cietumā: 150 kauna dienas Kijevai - Sputnik Latvija
Video
Žurnālists Višinskis joprojām ir cietumā: 150 kauna dienas Kijevai

Aicinājums atbrīvot K.Višinski publicēts portālā Change.org. Tās teksts sagatavots angļu valodā, lai informācija par žurnālista lietu izplatītos pēc iespējas tālāk visā pasaulē, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pēc parakstu savākšanas petīcija tiks nodota ASV prezidentam Donaldam Trampam – tās autori aicina Balto namu ietekmēt Kijevu un pieprasīt K.Višinska atbrīvošanu, jo viņa arests apliecina vārda brīvības ierobežojumus un "satraucošo tendenci likt žurnālistiem apklust".

Petīcijas autori aicina visus interesentus pievienoties grupai FreeKirill sociālajā tīklā Facebook. Tajā pievērsta uzmanība faktam, ka žurnāls Time laidis klajā numurus ar šogad arestētajiem un nogalinātajiem žurnālistiem, taču Višinska viņu vidū nav.

Višinskis  - Sputnik Latvija
Žurnālisti Maskavā organizējuši akciju Kirila Višinska atbalstam

Decembra sākumā Hersonas apelācijas tiesa pieņēma lēmumu saglabāt Višinska arestu līdz 28. decembrim, pēc tam jautājums tiks izskatīts atkārtoti. Tiesas lēmumu komentēja Eiropas Žurnālistu federācija (EFJ) – tās ģenerālsekretārs Rikardu Guterešs uzsvēra, ka žurnālista aresta pagarināšana ir absolūti nehumāna un pats aresta fakts ir skandalozs mediju brīvības pārkāpums.

Pēc K.Višinska aizturēšanas šī gada 15. maijā Maskava nosūtīja Kijevai protesta notas un pieprasīja pārtraukt vardarbību pār preses pārstāvjiem un atbrīvot žurnālistu. Atbalstu K.Višinskim pauda EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs, kurš vairākkārt aicinājis Ukrainas valdību atbrīvot "RIA Novosti Ukraina" vadītāju. K.Višinska arestu komentēja arī KF prezidents Vladimirs Putins. Viņš norādīja, ka Ukrainas darbības ir absolūti nepieļaujamas. Solidaritāti ar žurnālistu paudušas arī vairākas profesionālās organizācijas visā pasaulē.

Ziņu lente
0