Politika

Pasaka par stikla kalnu: kādēļ Kariņš dzer par Gobzema veselību

CC0 / pixabay / Празднование Нового года
Празднование Нового года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašā sākumā prezidents vēlējās, lai par valdības vadītāju kļūtu neitrāls kandidāts, uzskata Saeimas deputāts Ivars Zariņš.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") vadīto koalīcijas veidošanas pārrunu faktisko izgāšanos komentēja Saeimas deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa") radio Baltkom raidījumā "Tiešā runa".

Vakar Kariņš atteicās veidot valdību ar Aldi Gobzemu (KPV LV) iekšlietu ministra amatā. Atbildes kārtā KPV LV atteicās atsaukt Gobzema kandidatūru un pieprasīja Kariņam paskaidrojumus.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Politika
Vējonis pastāstīja, kā rīkosies, ja Kariņš nespēs izveidot Ministru Kabinetu

Turklāt prezidents Raimonds Vējonis iepriekš tajā pašā dienā teica, ka ir gatavs izvirzīt Kariņu premjerministra amatam, taču gadījumā, ja viņš cietīs neveiksmi valdības veidošanā, prezidents izmantos iespēju atrast kandidātu "ārpusē".

Pēc Zariņa domām, visvairāk no pārrunu izgāšanās iegūs Kariņš.

"Viena lieta ir izveidot, bet cita – vadīt valdību no partijām ar tādām ideoloģiskām domstarpībām, kā tagad. Ja "Jaunajai Vienotībai" nāktos vadīt šādu valdību, tad nekas nebūtu iznācis. Vispār, es domāju, ka Kariņš iedzer šampanieti par Gobzemu, kurš faktiski sniedz viņam iespēju izvairīties no valdības vadīšanas un palikt Eiroparlamentā ar labu algu," pateica Zariņš.

Pēc viņa sacītā, viss valdības veidošanas process atgādina drāmu ar trillera elementiem.

"Katru reizi tiek izvēlēts politiskais spēks, kurš sola pārmaiņas, un pēc tam to pakāpeniski aplauž veci, pieredzējuši politiķi. Pirmais solis – sniegt viņiem iespēju kaut ko radīt, un pēc tam aplauzt. Nonācis līdz tam, ka neviens vairs nevēlas pieņemt piedāvājumu uzņemties premjera atbildību. Domāju, neitrāls politiķis valdības vadībā bija sākotnējais prezidenta scenārijs. Jo tas, kas notiek šobrīd – tā ir pasaka par stikla kalnu, kad trīs dēliem jāuzrāpjas stikla kalna virsotnē. No sākuma vara jātnieks, pēc tam sudraba jātnieks, un tikai ar trešo mēģinājumu izdodas sasniegt mērķi," pateica Zariņš.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Partijas ir gatavas atbalstīt Kariņu premjerministra amatā

Taču, pēc deputāta sacītā, Kariņam vēl ir reālas iespējas izveidot valdību.

"Partija, kura ieguvusi divas reizes mazāk mandātu, norāda tev vietu, skaidrs, ka tas ir pazemojoši. Šobrīd notiek partiju izvērtēšana, tās parāda, ka ar tām ir jārēķinās. KPV LV politiskajās intrigās ir guvusi panākumus, labi aug un mācās rādīt zobus, viņi ir iemācījušies runāt pretī. Kaimiņa partija paceļ savu cenu, kas šajā situācijā ir saprotami," norādīja Zariņš.

Tāpat viņš uzskata, ka valdības veidošanas vilcināšanā ir vainīgi partiju uzstādījumi par tā dēvētajām "sarkanajām līnijām".

"Protams, tikai sarkano līniju dēļ, un tās viņiem ir nepieciešamas, lai radītu varas monopolu. Jo no spēles pēc iespējas ir jāizslēdz politiskie konkurenti, un tas tiek darīts ar "sarkano līniju" palīdzību," norādīja Zariņš.

Ziņu lente
0