Eiropas Savienība atvēlējusi divus gadus atteikumam no vienreizējās plastmasas

© Foto : pixabayПластиковая посуда
Пластиковая посуда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilnībā tiek aizliegta vienreizējā plastmasas produkcija, kurai jau ir ilgstošāka lietojuma alternatīva.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Eiropas Savienība saskaņojusi plastmasas produkcijas izmantošanas samazināšanas pasākumus, vēsta RIA Novosti.

"Pēc 12,5 stundu pārrunām mēs esam sasnieguši provizorisko vienošanos ar Eiroparlamentu vienreizlietojamās plastmasas jautājumā. Jaunie noteikumi ievērojami samazinās atkritumu daudzumu jūrās," - paziņoja Twitter Austrijas prezidentūra ES Padomē.

Paziņojumā tāpat tika izteikta pateicība Austrijas stabilas attīstības un tūrisma ministrei Elizabetei Kēstingerei "par smago darbu". Pati Kēstingere nosauca vienošanos par jaunu "panākumu cīņā ar plastmasas izraisītiem postījumiem".

"Austrijas prezidentūras laikā mēs Eiropas mērogā esam nonākuši pie vienošanās sakarā ar vienreizējās plastmasas preču aizliegumu un ierobežošanu,"- norādīja ministre.

Runa ir par pilnu tādu vienreizējo plastmasas preču aizliegumu, kurām jau pastāv ilgstošāka lietojuma alternatīva. Tie, piemēram, ir vates kociņi, plastmasas šķīvji un galda piederumi, kā arī salmiņi un gaisa balonu kātiņi.

Papīra maisiņi, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zeķes iepakos bez maksas: plastmasas maisiņu liktenis Latvijā

Saskaņā ar dokumentu, produkcijas izmantošanai, kurai pagaidām nav šādas alternatīvas, ir ievērojami jāsamazinās – tostarp runa ir par plastmasas glāzītēm un pārtikas produktu iepakojumu. Katram priekšmetam no vienreizlietojamās plastmasas jābūt marķējumam ar norādi par plastmasas negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi.

Gaidāms, ka vienreizlietojamās plastmasas izmantošanas ierobežošanas un aizliegšanas pasākumi stāsies spēkā aptuveni divu gadu laikā.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Francija no 2020. gada grasās pilnībā atteikties no vienreizējo plastmasas trauku ražošanas un izmantošanas. Attiecīgu likumu valsts pirmā pasaulē pieņēma jau 2016. gadā.

Latvijā valdība šovasar atbalstīja grozījumus, kuri paredz aizliegt bezmaksas polietilēna maisu izmantošanu lielveikalos.

Ziņu lente
0