Zeķes iepakos bez maksas: plastmasas maisiņu liktenis Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovPapīra maisiņi, foto no arhīva
Papīra maisiņi, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezmaksas polietilēna maisi nepazudīs pilnībā no Latvijas veikaliem: pastāv izņēmumi.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. 2018. gada jūlijā Latvijas valdības atbalstītie grozījumi paredz aizliegumu bezmaksas polietilēnu maisiņu izmantošanai lielveikalos.

No 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās pircējiem vairs netiks izsniegti bezmaksas polietilēna maisiņi. Taču, kā tika noskaidrots, likums paredz izņēmumus.

Maisiņi sveramajām precēm un "higiēnas nolūkos" netiks aizliegti. Tātad, piemēram, šādā maisiņā pārdevējs var iepakot jaunu zaķu pāri vai tīrīšanas līdzekli.

Plastmasas trauki, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Plastmasas traukus un vates kociņus Latvijā varētu aizliegt 2021. gadā

Rimi Latvija Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Preisa paskaidroja, ka, saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, higiēnas maisiņiem jābūt ne vairāk kā 15 mikronu bieziem. Preisa norādīja, ka Rimi mazie maisi jau šobrīd atbilst šiem standartiem.

Tāpat Preisa uzsvēra, ka ekoloģisko papīra maisu pieprasījums jau ir pieaudzis par 200%, savukārt plastmasas maisu patēriņš samazinājies par 4,6%.

Maxima Latvija pārstāve Liene Dupate-Ugule savukārt pastāstīja, ka Maxima veikalos mazos maisiņus joprojām varēs paņemt nodaļās, kur tiek pārdota sveramā produkcija.

Taču Maxima jau meklē to aizvietotājus: jaunie maisi, iespējams, tiks ražoti no kukurūzas cietes un būs pilnībā bioloģiski dalāmi.

Maisiņu aizliegšana neglābs pasauli

Savukārt Elvi komercdirektors skeptiski izturas pret jaunajiem noteikumiem. Viņš uzskata, ka maksas maisiņi un iepakojuma ražošanas nodokļu palielināšana īpaši nemazinās plastmasas patēriņu, kā arī situāciju ar piesārņojumu.

Pēc veikala pārstāvja domām cilvēkiem pašiem ir jāapzinās reālais kaitējums, kas videi nodara nepareizi pārstrādāta plastmasa.

Acīmredzot šis jautājums ir izkustējies, jo visu triju veikalu pārstāvji norāda, ka tagad arvien vairāk cilvēku uz veikalu ņem līdzi jau izmantotus maisus, tostarp, arī maisiņus dārzeņiem.

Taču organizācija Zero Waste Latvija gājusi vēl tālāk un paziņoja, ka, lai samazinātu vides piesārņojumu, polietilēna maisiņi ir jāaizliedz pilnībā un bez jebkādiem izņēmumiem.

Plastmasas pudeles - Sputnik Latvija
Saeimas komisija atbalstīja depozīta sistēmas ieviešanu tarai

Organizācijā apgalvo, ka pastāv pētījumi, saskaņā ar kuriem, tieši absolūts aizliegums varētu sekmēt plastmasas patēriņa kritumu.

Iepriekš tika ziņots, ka plastmasas maisiņu patēriņš, rēķinot uz vienu cilvēku Latvijā, 2015. gadā pārsniedza vidējo Eiropas rādītāju par desmit maisiem gadā. Lai gan 2017. gada sākumā par 25% tika paaugstināts nodoklis vienreizējā lietojuma polietilēna maisiem, to patēriņš turpina augt.

Saskaņā ar Valsts vides aizsardzības dienesta datiem, 2016. gadā tirdzniecības vietās tika pārdoti vai izplatīti 1,73 miljoni tonnu līdz 0,003 kg smago polietilēna maisu un 2,11 miljoni tonnu virs 0,003 kg smago maisu, savukārt 2017. gadā – attiecīgi 1,79 miljoni un 1,97 miljoni tonnu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām, līdz 2019. gada beigām vienam Latvijas iedzīvotājam ir jāpatērē ne vairāk par 90 maisiem gadā, savukārt līdz 2025. gada beigām – ne vairāk par 40.

Ziņu lente
0