ES samits atbalstījis aizsardzības iniciatīvas, kas papildinātu NATO

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВерховный представитель Европейского союза по иностранным делам и политике безопасности Европейского Союза Федерика Могерини на саммите ЕС в Брюсселе
Верховный представитель Европейского союза по иностранным делам и политике безопасности Европейского Союза Федерика Могерини на саммите ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstu līderi samitā augstu novērtēja ES un NATO sadarbības stiprināšanos, ievērojot ES lēmumu absolūtas autonomijas principu.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. ES iniciatīvas aizsardzības jomā stiprina savienības stratēģisko autonomiju, taču līdztekus NATO darbībai, teikts ES valstu līderu samita noslēguma paziņojumā, vēsta RIA Novosti.

Daļa samita noslēguma ziņojuma veltīta drošības jautājumiem. Iepriekš ES tika aizsākta diskusija par to, ka Eiropai nepieciešama pašai sava armija.

"Eiropas Padome sveic būtisko progresu, kas panākts drošības un aizsardzības jomā, tostarp arī pastāvīgas strukturētas sadarbības programmas īstenošanā, militārās mobilitātes pilnveidošanā, Eiropas aizsardzības un rūpnieciskās attīstības programmas īstenošanā un pārrunās par Eiropas aizsardzības fonda projektu," – teikts dokumentā.

Paziņojumā atzīmēts, ka "šīs iniciatīvas veicina ES stratēģiskās autonomijas stiprināšanos un spēju kļūt par drošības pakalpojumu piegādātāju, papildinot un pastiprinot NATO darbību".

Dokumenta autori runāja arī par ES un NATO sadarbības stiprināšanos, ievērojot ES lēmumu absolūtas  autonomijas principu.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Donalds Tramps kritizējis Eiropas armijas ideju un atgādinājis par ASV nopelniem

Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni iepriekš paziņoja, ka ES neveido "Eiropas armiju" un negatavojas konkurēt ar NATO.

Novembra sākumā Francijas prezidents Emanuels Makrons ierosināja izveidot "Eiropas vienoto armiju", kas būtu neatkarīga no Savienotajām Valstīm, tostarp arī kiberdrošības jomā. Francijas valsts vadītājs paziņoja, ka Eiropa sastopas ar lielu skaitu mēģinājumu iejaukties tās iekšējos demokrātiskajos procesos un kibertelpā, turklāt ES nepieciešams arī aizsargāties no Ķīnas, Krievijas un pat ASV.

Makrona ierosinājumu izveidot Eiropas vienoto armiju jau atbalstījusi Vācijas kanclere Angela Merkele. Vienlaikus ASV prezidents Donalds Tramps minēto projektu novērtēja ārkārtīgi zemu. Makrona ierosinājumu Savienoto Valstu vadītājs nosauca par "aizvainojošu" un atzīmēja, ka "Eiropai vispirms jāsamaksā sava taisnīgā daļa NATO, ko lielā mērā subsidē ASV."

Ziņu lente
0