Martins Gauss: airBaltic plāno kotēšanos biržā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasМосковская биржа
Московская биржа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārvadātāja izpilddirektors piebilda, ka joprojām notiek potenciāla investora meklējumi.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Starptautiskās investīciju bankas veic Latvijas aviokompānijas airBaltic kotēšanās iespēju izvērtēšanu biržā, paziņoja raidījumā "Rīta panorāma" pārvadātāja izpilddirektors Martins Gauss.

Viņš atturīgi komentēja jau gadiem ilgos stratēģiskā investora meklējumus.

Стюард в самолете Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Latvijas Ārlietu ministrija: Brexit var kaitēt airBaltic darbam

"Ir labi, ja aviokompānija piesaista investorus, taču līdz tam procesu publiski komentēt – nē," - pateica viņš.

Gauss norādīja, ka investora meklējumi notiek, kā arī tiek izskatīts akciju kotēšanās jautājums biržā.

"Mums paredzēts starptautisku investīciju banku vērtējums par kapitāla piesaisti biržā. Ja būs pareizie apstākļi, tas varētu notikt... Tas nāks par labu gan Latvijas ekonomikai, gan pasažieriem," - pateica Gauss.

Pirms gada Satiksmes ministrija izskatīja konkrētus privāta investora piesaistīšanas piedāvājumus airBaltic uzņēmumā un neizslēdza uzņēmuma pilnas nodošanas iespēju privātās rokās, paziņoja ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš. Ministrija piesaistīja starptautisko kompāniju Lazard Freres, kura centās noskaidrot, kas varētu kļūt par potenciālo airBaltic stratēģisko partneri.

Janvārī satiksmes ministrs Uldis Augulis paziņoja, ka jau notiek pārrunas ar vairākiem ārzemju investoriem, kuri potenciāli ir gatavi ieguldīt līdzekļus airBaltic kompānijā. Taču, pēc viņa sacītā, uzdevums piesaistīt investoru jebkādā veidā nepastāv: kompānijai šobrīd ir labi rādītāji, tādēļ steiga šajā jautājumā nav nepieciešama. Ministrijai ir svarīgi, lai airBaltic turpinātu bāzēties Rīgā.

Карта мира - Sputnik Latvija
airBaltic gatava tālajiem reisiem, taču baidās no jautājumiem par investīcijām

"Atšķirībā no 2015. gada, kad tika pieņemt lēmums atrast investoru divu gadu laikā, tagad mēs nesteidzamies. Taču mēs vēlamies saprast, kā turpināt attīstību pēc 2020. gada – vai kompānija patstāvīgi aizņemsies līdzekļus finanšu tirgos, vai arī tajā tobrīd jau ienāks investors," - paziņoja Augulis.

Ministrs atzina, ka attiecībā pret kompāniju pastāv tiesas prasības, kuras potenciālie investori varētu izskatīt kā riskus. Taču, pēc viņa sacītā, airBaltic jau veido uzkrājumus zaudēšanas gadījumam.

Šī gada janvārī-oktobrī airBaltic pārvedis 3,553 miljonus pasažieru, kas ir par 18% vairāk, nekā pirms gada. Visa gada laikā plānots pārvest 4 miljonus cilvēku.

Ziņu lente
0