Bebra līķis slazdā Saldus centrā: vietējās varasiestādes maksā medniekam 150 eiro

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasБобер в реке
Бобер в реке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī likums aizliedz medības pilsētas teritorijā, Saldū ar pašvaldības atļauju Cieceres upē uzstādīti bebru slazdi; pagājušajā sezonā mednieks noķēra divdesmit dzīvniekus.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Medību sezonas laikā Saldus pašvaldība ikmēnesi piemaksā medniekam, lai viņš cīnītos ar bebru populāciju Cieceres upē, kura tek cauri pilsētai, raksta Skaties.lv.

Vietējais iedzīvotājs Dzintars uzzināja par to visnepatīkamākajā veidā. Viņš sajuta, ka no upes nāk nepatīkama smaka. Palūkojoties vērīgāk, vīrietis atklāja slazdā iespiesta bebra līķi, kurš dreifēja pa upi.

Dzintars vērsās pašvaldībā, un no turienes atsūtīja atbildīgo mednieku. Bebra līķi izvilka no upes un aizveda – savukārt vīrietis uzzināja, ka vietējās varasiestādes visiem spēkiem cenšas tikt vaļā no bebriem, kuri iepeld pilsētas teritorijā.

"Nesaprotu, kādēļ pilsētas teritorijā izmanto lamatas. Tās ir upes lamatas, no krasta tās nemaz nevar redzēt. Kāpēc tas ir vajadzīgs?" - vaicā vīrietis.

Žurnālisti vērsās pie vietējās domes priekšsēdētāja Māra Zusta. Sākumā viņš bija pārsteigts par informāciju par bebru medībām pilsētas teritorijā un nolēma noskaidrot detaļas no saviem darbiniekiem.

Izrādījās, ka medību sezonas laikā pašvaldība izmaksā speciālam cilvēkam 150 eiro mēnesī par bebru izķeršanu. Pagājušajā sezonā Saldus centrā izdevās izķert divdesmit bebrus.

"Kad lamatas tiek uzstādītas, tās katru dienu tiek pārbaudītas, lai bebrs ilgstoši neatrastos lamatās. Tie (bebri) pilsētai nodara postījumus," - pastāstīja Zusts, uzsverot, ka pilsētā neviens nešauj.

Bebrs Olaines novadā - Sputnik Latvija
Zobainais okupants: Olaines novadā suņubūdā apmeties bebrs

Valsts meža dienesta Medību nodaļas vadītājs Valters Lūsis norāda, ka medības, kuras organizē un apmaksā pašvaldības -  tas nav pārkāpums. Pašvaldības komisija drīkst pieņemt lēmumu, kurš ļauj atkāpties no Medību likuma.

Šādos gadījumos dienests iesaka uzstādīt brīdinājuma uzrakstus par to, ka upē izvietoti slazdi.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, arī Rīgas dome apsprieda dažādas cīņas metodes pret bebriem pilsētas kanālā, taču beigās nolēma nenogalināt dzīvniekus, bet gan uzstādīt speciālu nožogojumu uz tuvumā esošajiem kokiem un barot bebrus.

Beigās līdzekļi, kuri Rīgā tiek piešķirti vienam bebram, izrādījušies augstāki, nekā tie, kas paredzēti vienam bēglim.

Dažkārt bebri mēdz būt agresīvi. Pats baisākais gadījums noticis Daugavpilī, kad agresīvs bebrs uzbruka vietējam iedzīvotājam.

Ziņu lente
0