Jaunā gada gaidās Lietuvā samazinājušās cenas vispopulārākajiem produktiem

© Pixabay / jackmac34Покупки в магазине
Покупки в магазине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksimāli zemas cenas pirmās nepieciešamības precēm visā 2018. gadā tika noteiktas novembrī.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Lietuvā gada beigās samazinājušas vispopulārāko pārtikas produktu cenas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu Pricer.lt.

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Latvija ieņēmusi pirmo vietu pārtikas cenu pieauguma ziņā

Novembrī pirmās nepieciešamības produktu groza cena sastādījusi 51,73 eiro un kļuva par viszemāko visa 2018. gada laikā. Salīdzinot ar to pašu 2017. gada periodu, cenas samazinājušās par 5,8%.

Vispopulārāko pārtikas produktu groza vērtība gada laikā samazinājusies par 0,6%, savukārt novembrī – par 0,3%, līdz 37,84 eiro.

Pricer.lt analītiķi norāda, tirgus cenas ir stabilizējušās. Pēc viņu domām nav izslēgts, ka iedarbojās valdības veiktie cenu regulēšanas pasākumi tirdzniecības tīkliem.

Saskaņā ar Pricer.lt informāciju, cenas lēto pārtikas produktu veikalos un populāros tirdzniecības tīklos sāka samazināties, kad septembrī samazināja cenas Maxima. Tāpat pētījums liecina, ka, tostarp tagad Interneta veikalā Barbora, kurš atteicies no lētāko produktu pārdošanas, cenas liekas ļoti augstas, salīdzinot ar pārējiem tirgus dalībniekiem.

Посетитель в гипермаркете - Sputnik Latvija
Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt, brīdina eksperts

Turklāt, saskaņā ar Pricer-lt datiem, ievērojami pieaug cenas sviestam Dvaro. Sviesta cenu kāpums Eiropā un Lietuvā ilga līdz šī gada sākumam. Pēc tam cenas Eiropā stabilizējās un atgriezās pie līdzšinējā līmeņa, taču sviesta cenas Lietuvā nav mainījušās.

Pērn pārtikas produktu, preču un pakalpojumu cenas Lietuvā pietuvojās Eiropas cenām, savukārt atsevišķās pozīcijas kļuva augstākas, nekā vidējās cenas ES. Taču pēc ienākumu līmeņa Lietuvas iedzīvotāji joprojām atrodas pēdējās vietās 28 Eiropas Savienības valstu vidū.

Ziņu lente
0