Uguns pa savējiem: mediji par Igaunijā pazaudētās raķetes palaišanas patieso iemeslu

© AP Photo/Sven KaestnerМногоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon
Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas GKS iznīcinātāja kaujas raķetes noslēpumainā pagaišana lidojumā Igaunijas gaisa telpā guvusi jaunu skaidrojumu medijos. Iespējams, NATO pilotu starpā sākusies "starpnacionāla" apšaude.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Igauņu žurnālisti izvirzījuši jaunu versiju par Spānijas GKS iznīcinātāja raķetes nesankcionēto startu patruļas gaitā Igaunijas gaisa telpā 2018. gada augustā, vēsta Sputnik Igaunija.

Jūs vēl atbildēsiet par Napoleonu!

Portāls ERR informēja, ka spāņu iznīcinātājs Eurofighter sekojis franču iznīcinātājam Mirage. Pēc tam, kad spānis kļūdaini palaidis "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķeti, tā apzīmējusi savu mērķi – franču lidmašīnu, apgalvo mediji.

Eurofighter Typhoon iznīcinātājs  - Sputnik Latvija
NATO iznīcinātāji turpinās treniņus Igaunijas gaisa telpā

Žurnālisti uzskata, ka franču lidmašīnai izdevies izvairīties no spāņu raķetes ar pretraķešu manevru palīdzību. Pati raķete, domājams, nokritusi purvā Jegevas apriņķī, taču tās atlūzas vēl joprojām nav atrastas.

Ja mediju versija apstiprināsies, faktiski var secinat, ka NATO iznīcinātāji Igaunijas debesīs nevis sargā to no "Krievijas potenciālajiem draudiem", bet gan apšauda viens otru ar kaujas raķetēm, apdraudot iedzīvotāju dzīvības valstī, kas uzticējusi tiem savu drošību.

Neko neredzēju, neko nezinu

Igaunijas Aizsardzības spēku pārstāvji atteicās komentēt medijos publicēto spāņu raķetes pazušanas patiesā iemesla jauno versiju.

Aizsardzības spēku Stratēģiskās komunikācijas dienesta vadītājs Vallo Tometa pastāstīja, ka iespējams apstiprināt tikai vienu apstākli: raķetes palaišanas brīdī gaisa telpā Igaunijas dienvidos atradušās arī citas kara lidmašīnas. Tomēr spāņu iznīcinātāja atrašanās vietu raķetes starta brīdī attiecībā pret franču iznīcinātaju noteiks izmeklēšana, kurā vēl nebūt nav pielikts punkts.

"Spāņi paši izmeklē situāciju, Igaunijas Aizsardzības spēki izmeklēšanā neiejaucās, un mēs ar to neesam tieši saistīti. Tas jāizmeklē spāņiem, un viņi paziņos, kas tieši tur noticis," – paziņoja Tomets.

Raķetes palaišana pielīdzināta ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumam

Mācību lidojumu laikā virs Igaunijas 2018. gada 7. augustā Spānijas GKS iznīcinātājs Eurofighter Typhoon nejauši palaida "gaiss-gaiss" tipa raķeti AMRAAM netālu no Otepē pilsētas. Nākamajā dienā igauņu karavīri paziņoja, ka atklājuši iespējamo nāvējošā lādiņa kritiena vietu purvainā mežā Endla rezervāta rajonā.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Eksperts: Igaunijā nokritusī raķete ir bīstama

Sākās meklēšanas operācija, taču pēc kāda laika tika paziņots, ka meklējumi palikuši bez rezultātiem — karavīri neatrada nedz pašu raķeti, nedz tās fragmentus. 17. augustā raķetes aktīvie meklēšanas darbi tika pārtraukti.   

Pēc izmeklēšanas Spānijas GKS iznīcinātāja Eurofighter pilotam, kas Igaunijas gaisa telpā nejauši palaida "gaiss-gaiss" tipa raķeti, tika piespriests naudas sods nedēļas izpeļņas apmērā, ko bija iespējams aizstāt ar divas nedēļas ilgu arestu. Spānijas GKS kom°isija atzina, ka incidents noticis lidotāja nevērības dēļ.

AMRAAM — vidēja darbības rādiusa "gaiss-gaiss" klases raķete, kas ražota ASV. Tai ir pašlikvidācijas režīms. Raķete ir 3,7 metrus gara, tās diametrs — 18 centimetri, svars — aptuveni 152 kilogrami.

Ziņu lente
0