Gerharda "digitālie aģenti": kā Latvija virza elektroniskos valsts pakalpojumus

© pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miljons Latvijas iedzīvotāju gadā izmanto valsts un pašvaldību iestāžu tiešsaistes pakalpojumus; no nākamā gada elektronisko ID-karšu īpašnieki varēs veikt elektronisko parakstu bezmaksas.

RĪGA, 5. decembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk izmanto dažādus pakalpojumus tiešsaistē. Svaigākās aptaujas liecina, ka pēc valsts pakalpojumu daļas, kuri tiek sniegti Internetā, Latvija ir iekļuvusi ES valstu pirmajā pieciniekā, raksta Skaties.lv.

Kļūst arvien vairāk to cilvēku, kuri uzskata, ka ērtāk ir izmantot pakalpojumu tiešsaistē, nekā doties uz kaut kādu iestādi no noformēt visu klātienē.

Sešsimt Latvijas valsts un pašvaldību iestādes piedāvā tiešsaistes pakalpojumus, un gada laikā tos izmantojošo iedzīvotāju skaits ir palielinājies par simts tūkstošiem un sasniedzis gandrīz miljonu.

Šādus datus sniedza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kura vada šo nozari.

"Es domāju, ka tas ir diezgan liels skaitlis, un arī cilvēku skaits, kas izmanto šos pakalpojumus, ir būtiski palielinājies, tā ka šeit ir ļoti pozitīva dinamika. Mēs esam ieguldījuši ļoti būtiskus līdzekļus valstī un pašvaldībās, kopumā runa ir apmēram par 150 miljoniem, kas ir novirzīti dažādu valsts iestāžu šo te e-pakalpojumu izveidošanai," pateica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Informācija un kvalitāte

Latvijas Informācijas un tehnoloģiju asociācija norāda, ka liela uzmanība jāvelta nevis pakalpojumu skaitam, bet gan tam, kāda ir to kvalitāte un cik ērtas tās ir priekš lietotājiem.

"Mana Latvija.lv" kampaņas ietvaros rīkotā aptauja liecina, ka ne vien vecāku paaudžu cilvēki saskaras ar grūtībām, izmantojot e-pakalpojumus, bet arī liela daļa jauniešu nesaprot to būtību.

Кредитные карты на компьютерной клавиатуре - Sputnik Latvija
Kiberpirmdiena: ko latvieši pērk Internetā

"Man liekas, ka jaunieši nav pārāk aktīvi, jo liekas jau, ka nevajag, nav nekādas vajadzības, ka tas vairāk ir pieaugušajiem, bet patiesībā arī mums ir daudz ko iespējams tieši internetā izdarīt," norādīja kampaņas dalībniece Paula Upmale.

"Es vēl esmu vidusskolas skolnieks, tad pieteikšanās studijām man vēl nav, bet tā būs šovasar, un tas būs kas tāds, ko es tiešam izmantošu. Uzskatu, ka iesaiste nav tik liela, kā mēs domājam, ka e-pakalpojumi, saziņa ar valsti izklausās tik sarežģīti, un nu kam gan tas ir vajadzīgs," saka kampaņas dalībnieks Kārlis Eiduks.

Ministrija turpinās informatīvos pasākumus arī nākamgad, lai apmācītu skolēnus un bibliotekārus visā Latvijā.

"Mēs turpinām informēt reģionos sabiedrību, tiek apmācīti digitālie aģenti, kas ir bibliotekāri, skolotāji arī mediju pārstāvji.

No nākamā gada eID karte izmantojamiem e-parakstiem ir jābūt bez maksas, tādējādi atvieglojot uzskaites sistēmu, norēķinu sistēmu, tas veicinās izmantošanu un cilvēkiem būs ērtāk," paziņoja VARAM valsts sekretāra vietnieks tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Šobrīd apmācību izgājuši jau vairāk nekā 1300 bibliotekāru, gandrīz piecsimt skolēnu un vairāk nekā sešdesmit valsts un pašvaldības darbinieku.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, no 2020. gada 1. janvāra nodokļu deklarāciju un citus dokumentus Valsts ieņēmumu dienestā varēs iesniegt tikai elektroniskā veidā.

Ziņu lente
0