Lietuvas skolotāji trīs naktis pavadīja Izglītības ministrijā un gāza ministri

© Sputnik / Андрей БогдановЗдание Правительства Литвы
Здание Правительства Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdība pārskatīja 2019. gada budžeta projektu ar nolūku paredzēt tajā papildus finansējumu streikojošo skolotāju algām.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Skolotāju streiks Lietuvā noveda pie izglītības ministres Jurgitas Petrauskienes atstādināšanas no amata, raksta Sputnik Lietuva.

Jau ceturto nedēļu Lietuvā turpinās beztermiņa skolotāju streiks, kurā piedalās 1,4 tūkstoši pedagogu. Protestētāju galvenā prasība – izmainīt darba apmaksas kārtību un ieviest skaidru tās reglamentēšanu, palielināt algas un samazināt skolēnu skaitu klasēs.

Situācija saasinājās pagājušajā nedēļā, kad 30 skolotāji pavadīja nakti no trešdienas uz ceturtdienu Izglītības ministrijas ēkā, tā arī nesagaidot tikšanos ar ministri. Kopumā skolotāji ēkā pavadīja trīs naktis, turklāt daudzus no tiem, kas piedalījās mītiņā pie Lietuvas Seima, nelaida iekšā ministrijā, un viņiem nācās iekļūt ēkā caur logu.

Бывший министр образования и науки Латвии Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Galamērķis – Brisele: Šadurskis pameta izglītības ministrijas vadītāja amatu

Svētdien pie Izglītības ministrijas ēkas aizritēja Lietuvas arodbiedrību solidaritātes akcija streikojošo skolotāju atbalstam. Tai pievienojās vairāki desmiti cilvēku, kuru vidū bija Lietuvas Ārstu savienības un Sociālo darbinieku asociācijas pārstāvji.

Lietuvas Arodbiedrību konfederācija uzstājās ar atklātu uzrunu premjerministram Sauļum Skvernelim un aicināja viņu iejaukties situācijā. Pēc kā premjers paziņoja par lēmumu demisionēt trīs ministrus: izņemot Petrauskieni, no amata atstādināta kultūras ministre Liāna Ruokite-Jonsona un vides ministrs Ķēstutis Navickis.

Komentējot izglītības ministres atstādināšanu, Skvernelis paziņoja, ka šāds solis ir nepieciešams reformu turpināšanai. Pēc premjera sacītā, Izglītības ministrija ir izdarījusi daudz, taču šīs darbības nav nesušas vēlamo rezultātu.

Lietuvas valdība pēc ilgām pārrunām ar arodbiedrību piedāvāja parakstīt partiju vienošanos par izglītības sistēmas finansējumu laika periodam no 2020. līdz 2025. gadam. Iepriekš Lietuvas Ministru Kabinets pārskatīja 2019. gada budžeta projektu ar mērķi paredzēt tajā papildus finansējumu skolotāju algām.

Ziņu lente
0