Politika

Ašeradens: Gobzems vēlas ievilkt valdībā "Saskaņu"

© SputnikЭкс-министр экономики Арвилс Ашераденс
Экс-министр экономики Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Jaunā Vienotība" neatbalstīs Alda Gobzema Kabinetu, kamēr viņam netiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. "Jaunās Vienotības" partijas līderis Arvils Ašeradens pastāstīja par to, kas viņu uztrauc valdības veidošanas pārrunās, LTV intervijā.

Pagājušajā nedēļā prezidents Raimonds Vējonis nolēma uzticēt valdības veidošanu KPV LV partijas premjera kandidātam Aldim Gobzemam. Viņš uzaicināja uz pārrunām visas Saeimā iekļuvušās partijas, izņemot "Saskaņu".

Алдис Гобземс и Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Politika
Pabriks: Gobzemam netiks dota pielaide, Latvija tuvojas haosam

Taču, nedēļai aizritot, pārrunu partneri sāka paust savu neapmierinātību par to, kā notiek valdības veidošana. Premjera kandidāts no apvienības "Attīstībai/Par!" Artis Pabriks ir pārsteigts par to, ka iespējamajam valdības vadītājam nav pielaides valsts noslēpumam, savas pretenzijas, izrādās, ir arī "Jaunajai Vienotībai".

Pārrunu laikā "tika iezīmēti trīs fundamentāli jautājumi", kuri prasa risinājumu jau līdz šīs nedēļas beigām, paziņoja Ašeradens. To vidū – arī jautājums par partiju sadarbošanās jauno modeli, jo esošo KPV LV apņēmusies "demontēt". "Jaunā Vienotība", pēc Ašeradena sacītā, 7. decembrī vēlas ieraudzīt solīto rakstisko koalīcijas līguma piedāvājuma projektu, jo tajā formātā, kas bijis līdz šim, partijai deklarācija ir nepieņemama.

"Viena lieta, kas mūs ļoti biedē – šis atvērtās koalīcijas princips. Un vairāk vai mazāk Gobzema kungs stūrē tādā virzienā, ka praktiski visas parlamentā iesaistītās partijas ir iesaistītas valdības darbā. Šeit mēs strikti iebilstam, tas mums īsti neder – tā "Saskaņas" vilkšana valdībā," - paziņoja politiķis.

Taču pats grūtākais jautājums, pēc Ašeradena domām, ir tāds, vai premjerministra amata kandidāts Gobzems saņems pielaidi valsts noslēpumam. Iepriekš ziņots, ka specdienestu papildus pārbaude varētu ievilkties līdz nākamā gada maijam – bez garantijām, ka viņš saņems pielaidi. Tā ir ļoti liela problēma "Jaunajai Vienotībai" – partija neatbalstīs Gobzema piedāvājumu atbalstīt viņa kabinetu, nesagaidot, kad viņam tiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam, paziņoja ministrs.

Ziņu lente
0