Politika

Ukraina paskaidroja lēmumu nosūtīt kuģus uz Kerčas šaurumu

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No visiem skaidrojumiem par to, kā Ukrainas karakuģi nokļuvuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos, Ukrainas Jūras kara spēku komandieris Igors Vorončenko paudis vismazāk ticamo.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Kijeva nosūtījusi karakuģus uz Kerčas šaurumu, lai parādītu "seju", kā arī nodemonstrētu, ko spēj Ukrainas kuteri. Par to paziņoja Ukrainas Jūras kara spēku komandieris Igors Vorončenko, vēsta Sputnik Igaunija.

Pie tam aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz UNIAN, norādīja, ka JKS komandieris neuzskata, ka šis lēmums būtu kļūdains.

Vorončenko atzina, ka jūras virziens Ukrainas aizsardzībā ir visvājākais.

Tāpat viņš pārmeta Krievijai "visu starptautisko tiesību normu" pārkāpumu. Kijeva vēl joprojām apgalvo, ka Ukrainas karakuģi pieprasījuši Krievijas atļauju Kerčas šauruma šķērsošanai. Maskava norādīja, ka nekāds pieprasījums nav saņemts, tāpēc Ukrainas kuģi aizturēti saskaņā ar tiesiskajām normām.

Ukraiņu militārpersonas un politiķi vairākkārt norādījuši, ka "konfrontācijā ar Krieviju jūrā" lielas cerības liek uz bruņotajiem kuteriem, tādiem, ko aizturēja Krievijas robežsargi. Tika plānots, ka viņi varēs izmantot pret KF Melnās jūras floti tā saucamo "vilku bara" taktiku, kas paredz vairāku mazu kuteru uzbrukumu lielam kuģim. Krievija norādīja, ka šādi plāni ir lemti neveiksmei.

Provokācija Melnajā jūrā

Iepriekš vēstīts, ka 25. novembrī mēģinājumā iziet cauri Kerčas šaurumam no Odesas uz Berdjansku trīs Ukrainas JKS kuģi ielauzās Krievijas teritoriālajos ūdeņos Melnajā jūrā.

Эстонский военный. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas atmaksa Krievijai par Kerču: kā trīs "tīģeri" mēģināja lāci nogāzt no kājām

Ukrainas jūrnieki atteicās pakļauties Krievijas robežsargiem un mēģināja bēgt. Krievijas FDD Robežsardzes dienests atklāja uguni. Rezultātā visi trīs Ukrainas peldlīdzekļi un to ekipāžas aizturēti. Traumas guvušajiem ukraiņu jūrniekiem sniegta medicīniskā palīdzība.

Pēc incidenta Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja dekrētu, kas paredz karastāvokļa ieviešanu Ukrainā. Šis režīms stājies spēkā rajonos, kuri robežojas ar Krieviju un piejūras reģionos līdz 2018. gada 26. decembrim.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs incidentu uzskata par Ukrainas valdības provokāciju un vērsās pie Kijevas kuratoriem Rietumos ar lūgumu nomierināt savus aizbilstamos. Viņš ieteica augsti stāvošiem ukraiņu politiķiem "izturēties adekvātāk", jo Rietumi "jau kaunas par Ukrainas valdību".

Ziņu lente
0