Sinoptiķi novērtējuši laikapstākļus 2018. gadā un snieguši prognozi nākamajam gadam

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasПляж Феодосии, Крым
Пляж Феодосии, Крым - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā gaisa temperatūra uz Zemes pieaug. Šis faktors negatīvi ietekmē visas cilvēku darbības nozares un veselu pasaules reģionu dzīvi, atzina Pasaules Meteoroloģijas organizācija.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Vidējā gaisa temperatūra uz Zemes 2018. bija viena no augstākajām visā novērojumu vēsturē, un šī tendence ir novērojama jau četrus gadus pēc kārtas, vēsta Sputnik Igaunija.

Šī informācija sniegta Pasaules Meteoroloģijas organizācijas paziņojumā par klimata stāvokli šogad.

Девушки на улице во время сильных морозов в Якутске - Sputnik Latvija
Foto
Ziema dažādās pasaules valstīs

Pārskata autori uzsvēra, ka pēdējo 22 gadu laikā divdesmit gadus vērojama gada vidējās temperatūras palielināšanās. Pašreizējā situācija liecina, ka arī 2019. gads izrādīsies siltāks nekā agrākie, teikts paziņojumā.

Atzīmēts, ka gadu no gada augošā temperatūra draud ne tikai ar ledus kušanu un Pasaules okeāna līmeņa celšanos. Temperatūras pieaugums uz planētas noved pie ekstremālām klimatiskajām parādībām, kas tiek fiksētas aizvien biežāk.

Negatīvā ietekme lauksaimniecībā draud ar jaunu cīņu ar badu – pēc ilgstoša sarukuma perioda 2018. gadā pirmo reizi konstatēts bada cietēju skaita pieaugums visā pasaulē.

Tie nav tikai cipari vien

PMO informēja, ka 2018. gadā vidējā gaisa temperatūra gandrīz par grādu pārsniedz 1900. gadu sākuma rādītāju. Ņemot vērā tikai pēdējo piecu gadu rādītājus, pieaugums sasniedzis jau 1,4 grādus.

"Tie nav tikai cipari vien," – datus komentēja PMO ģenerālsekretāra vietniece Jeļena Manajenkova.

Viņa paskaidroja, ka "katrai grāda desmitdaļa ir saistīta ar cilvēka veselību, pārtikas un dzeramā ūdens pieejamību, dzīvnieku un augu izmiršanu". Tas kardināli ietekmē veselu reģionu ekonomiku un sociālo dzīvi, maina gadsimtiem ilgas tradīcijas un ieradumus, liek pamest tradicionālās vietas miljoniem cilvēku.

© AP Photo/Ringo H.W. ChiuSavvaļas ugunsgrēki Kalifornijā
Sinoptiķi novērtējuši laikapstākļus 2018. gadā un snieguši prognozi nākamajam gadam - Sputnik Latvija
Savvaļas ugunsgrēki Kalifornijā

Meteorologi uzskata, ka 2018. gadā fiksēto ekstremālo dabas parādību virknē nozīmīgākais rādītājs ir lielākais novērojumu laikā fiksētais (vairāk nekā 700) tropisko vētru skaits, pēdējo 20 gadu laikā lielākās tropiskās lietavas un plūdi Indijā (bez mitekļa palika vairāk nekā 5 miljoni cilvēku), gadsimta laikā lielākie plūdi Japānā (vairāk nekā 200 bojāgājušie), lielākais šajā reģionā fiksētais sausums Austrālijas austrumos, nāvējošākie meža ugunsgrēki vēsturē, kas izcēlās Grieķijā, Kalifornijā (ASV) un Zviedrijā, gaisa temperatūru rekordi Galējos Ziemeļos.

© Sputnik / Alessandro Rota / Pāriet pie mediju bankasPlūdi Venēcijā
Sinoptiķi novērtējuši laikapstākļus 2018. gadā un snieguši prognozi nākamajam gadam - Sputnik Latvija
Plūdi Venēcijā

Lielākajā daļā pasaules valstu fiksēti karstuma rekordi.

Ziņu lente
0