Kāpēc Latvijā ir slikti ceļi: Mūrniecei piedāvāja iepazīties ar informāciju

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasЯмы и рытвины на разбитом дорожном покрытии
Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš atkal mēģinājis informēt Saeimu par Latvijas ceļu bēdīgo stāvokli.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" (LCB) iesniegusi Saeimas spīkerei Inārai Mūrniecei un deputātiem portfeli ar dokumentiem par valsts autoceļu stāvokli, vēsta TVNET.lv.

LCB valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš vēstulē deputātiem atkal paziņojis, ka Latvijā sliktā un ļoti sliktā stāvoklī ir aptuveni 25% no valsts galvenajiem autoceļiem un vairāk nekā 40% valsts reģionālo autoceļu.

Jaunā Saeima lūgta pievērst īpašu uzmanību jaunā valsts budžeta projekta sadaļai par finansējumu valsts autoceļiem un pacensties panākt, lai tiktu piešķirti līdzekļi Latvijas ceļu reanimēšanai.

Vēstulē LCB atgādina, ka biedrība ilgstoši cenšas izskaidrot Finanšu ministrijai (FM) un valdībai iemeslus, kāpēc Latvijā ir slikti autoceļi. Reiz pat šķitis, ka LCB argumenti ir sadzirdēti. Taču, atzīmēja Bērziņš, tiklīdz nonāk līdz lēmumiem par pienācīgu finansējumu ceļiem, tie acumirklī tiek aizmirsti. Problēmu atceras vienīgi tad, kad pienāk laiks priekšvēlēšanu solījumiem.

Ādažu poligona rajons - Sputnik Latvija
Ceļi Latvijā ir slikti, jo ceļmalās mētājas atkritumi

Bērziņš atzīmēja, ka situācija ir skumja jau kopš 2003.gada, kad tika likvidēts Valsts autoceļu fonds. Kopš tā laika nozarē vērojama nenoteiktība: pieņemtie lēmumi netiek īstenoti, notiek manipulācijas ar skaitļiem, cenšoties pierādīt, ka situācija uz ceļiem nav nemaz tik slikta, kā to raksturo nozares profesionāļi un uzskata Latvijas iedzīvotāji.

Bērziņš uzsvēra, ka atklāta nekānedarīšana nozarē atainojas ne tikai oficiālajos dokumentos, kas top pēc Saeimas un valdības sēdēm, bet arī solījumos Eiropas Savienībai, kas piešķir līdzekļus no eirofondiem.

Bērziņš vēstulē norādīja, ka 2013. gadā MK apstiprināja VASP. No 2014. līdz 2020.gadam autoceļu sakārtošanā bija plānots ieguldīt 1,517 miljardus eiro, taču pamatbudžeta faktiskais finansējums ir 662,3 miljoni eiro.

LCB norādīja, ka jūtamus uzlabojumus sagaidījuši tikai valsts galvenie ceļi, jo no 2014.-2019. gadā tajos ieguldīts 715,86 miljons eiro Eiropas fondu naudas. Ja 2014.gadā labā vai ļoti labā stāvoklī bija aptuveni 35% valsts galveno autoceļu, 2018.gadā – 65%. Sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī ir aptuveni 25% valsts galveno autoceļu, bet 10% ir apmierinošā stāvoklī.

Ziņu lente
0