Pagaidu budžets atrisinās ieilgušās grūtības Latvijas valdības izveides procesā

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Finanšu ministrija atzinusi, ka Saeima nepaspēs pieņemt budžetu 2019. gadam, lai tas stātos spēkā no 1. janvāra.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstījusi Finanšu ministrijas ierosinājumu par pagaidu budžeta pieņemšanu 2019. gadam, vēsta Grani.lv.

Domājams, pagaidu budžets palīdzēs atrisināt problēmas, kas radušās Latvijas valdības izveides aizkavēšanās rezultātā.

Komisijas sēdē ministrijas pārstāvji konstatēja, ka Saeima un valdība nepaspēs pieņemt budžetu 2019. gadam, lai tas stātos spēkā no 1. janvāra. Šādām situācijām paredzēts noteikums kas paredz: neapstiprināta budžeta gadījumā nākamā gada izdevumi nevar pārsniegt iepriekšējā gada izdevumu divpadsmito daļu.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Nākamo gadu sāks bez jaunā budžeta: pedagogu un prezidenta algas varētu sarukt

Taču FM pārstāvji atgādināja, ka vairākos posteņos izdevumiem janvārī jābūt lielākiem nekā iepriekšējā gada budžeta divpadsmitā daļa. Piemēram, nauda nepieciešama Saeimas lēmumu izpildei pensiju un pabalstu jomā – 10,36 milj. eiro, pedagogu algām – 17,58 milj. eiro, tiesnešu un prokuroru algām – 8,87 milj. eiro, mediķu virsstundu apmaksai – 16,09 milj. eiro un Satversmes tiesas lēmumu izpildei.

Tāpēc FM ierosinājusi grozījumus, kuri paredz: nākamā gada budžeta izdevumi nevarēs pārsniegt vidēja termiņa budžeta ietvara likumā attiecīgam gadam noteiktos izdevumus.

Projektu plānots steidzami izskatīt parlamenta sēdē šodien, 29. novembrī.

Iepriekš vēstīts, ka ilgās pārrunas par valdības izveidi var novest pie mediķu un pedagogu algu krišanās. Šī iemesla dēļ Ministru kabinets vērsās Saeimas Budžeta komisijā ar lūgumu iesniegt iniciatīvu par ikmēneša budžeta tēriņu aprēķinu saskaņā ar vidējā termiņa budžeta ietvariem.

Patlaban Eiropas Komisija jau ir saskaņojusi Latvijas 2019. gada budžeta plānu, norādot, ka tas atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem.

Ziņu lente
0