Eglītis pastāstīja, kad Latvijā minimālo algu varētu pacelt līdz tūkstotim eiro

CC0 / pixabay / Eukalyptus / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas, kurām ir miljoniem liela peļņa, sarežģīti stimulēt palielināt algas parastiem darbiniekiem, iespējams, valstij nāksies pieņemt nepopulārus lēmumu un pacelt minimālo algu līdz tūkstotim eiro, uzskata Jānis Eglītis.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Daudzi Latvijas uzņēmumi, kuriem ir iespēja palielināt algu saviem darbiniekiem, to nedara, jo nevēlas dalīties peļņā ar parastiem strādniekiem, paziņoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Eglītis diskusijas laikā Rīgā "Latvijas vērtības", raksta Dienas Bizness.

Kā piemēru Eglītis minēja kādu lielu Latvijas banku, kura peļņa 2018. gada pirmajā pusgadā sastādīja 54 miljonus eiro. "Es neticu, ka šajā bankā darbinieki saņem Eiropai līdzvērtīgas algas," pateica Eglītis.

Pēc viņa sacītā, analoģiska situācija ir tirdzniecības nozarē. "Lielākajam tirdzniecības tīklam Latvijā peļņa ir 23 miljoni eiro, taču lielākā daļa darbinieku saņem algu minimālās algas apmērā vai nedaudz vairāk," pateica Eglītis.

Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 15% darbinieku Latvijā saņem minimālo algu

Viņš norādīja, ka uzņēmēji atļaujas pastāvīgi sūdzēties par darbaspēka trūkumu un lūdz atvieglot darbaspēka ievešanu no ārzemēm, jo viesstrādnieki būs gandarīti arī ar mazākām algām.

Pēc Eglīša domām, kompānijām ir jāpaaugstina alga vietējiem darbiniekiem. Par labu praksi viņš nosauca ģenerālvienošanās noslēgšanu (kā celtniecības nozarē), saskaņā ar kuru kompānijām ir jāizmaksā katram darbiniekam nozares vidējā alga.

"Varbūt pienācis laiks noslēgt tādas pašas vienošanās banku un tirdzniecības jomā? Un nevajag sūdzēties, ka nodokļu politika ir slikta. Vienkārši daži uzņēmumi nevēlas dalīties peļņā ar darbiniekiem," paziņoja Eglītis.

Valstij ir maz kloķu kā stimulēt nozares noslēgt šāda veida vienošanās.

"Un tā būs līdz tam laikam, kad valsts pēkšņi pieņems nepopulāru lēmumu, ka minimālā darba alga sastādīs 1000 eiro. Varbūt tas būs pareizs risinājums?" pateica Eglītis.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Liela daļa Latvijas iedzīvotāju iztiek ar 450 eiro mēnesī vai mazāk

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka šī gada trešajā ceturksnī tikai 4,2% nodarbināto saņēma 1400 eiro algu un vairāk pēc nodokļu nomaksas. Minimālo algu (430 eiro) un mazāk šī gada trešajā ceturksnī saņēma 124,2 tūkstoši (15,3%) nodarbināto.

Algu līdz 450 eiro mēnesī 2018. gada trešajā ceturksnī saņēma 28,9% nodarbināto.

Vairums nodarbināto saņēmuši algu no 450 līdz 700 eiro, šī gada trešajā ceturksnī tādi bijuši 33,5% nodarbināto. Algu no 700 līdz 1400 eiro šī gada trešajā ceturksnī saņēma 27,1%.

Ziņu lente
0