Latvijā samazinājās benzīna cenas, un tās vēl nav beigas

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗаправка автомобиля на одной из автозаправочных станций.
Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo divu nedēļu laikā degvielas cena Latvijā noslīdējusi par 10 eirocentiem lejā, un tam ir savs izskaidrojums.

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Pēc Degvielas tirgotāju asociācijas prezidentam Ojāra Karčevska sacītā, pēdējo divu nedēļu laikā Latvijas uzpildes stacijās tiek konstatēta pakāpeniska degvielas cenu samazināšanās, vēsta Rus.lsm.lv.

Karčevskis paskaidroja, ka tas ir saistīts ar pasaules degvielas cenu kritumu. Šī tendence nevarēja neskart Latviju un kā rezultātā divu nedēļu laikā benzīna cena jau samazinājusies par 10 eirocentiem.

Asociācijas vadītājs norādīja, ka degvielas cenu samazināšanās pasaulē nav nekādā veidā saistīta ar masveida degvielas protestiem, kuri pirms dažām dienām notikuši Francijā.

DUS - Sputnik Latvija
Visā Igaunijā notiks autovadītāju akcija protestam pret degvielas akcīzes palielināšanu

Kā vēstīja RIA Novosti, Francijā benzīna cenām no 1. janvāra ir jāpieaug par 2,9 eirocentiem par litru, dīzeļa cenām – par 6,5 eirocentiem par litru. Saskaņā ar radiostacijas Europe1 datiem, 2018. gada laikā dīzeļdegvielas cena pieaugusi par 23%, benzīna cena – par 15%.

Šāda cenu politika noveda pie tā, ka protesta akcijās pret degvielas cenu palielināšanu Francijā piedalījās vairāk nekā 287 tūkstoši cilvēku. Manifestācijas notika vairāk nekā divos tūkstošos pilsētu un ciematu. Tika ievainoti vairāk nekā 400 cilvēki, 14 – guva smagus ievainojumus, viens cilvēks gājis bojā.

Kustība pret degvielas cenu paaugstināšanu guvusi nosaukumu "dzeltenās vestes" pēc obligātā franču vadītāju atribūta – dzeltenas gaismu atstarojošas vestes.

Karčevskis paziņoja, ka degvielu protesti Francijā ir saistīti ar iekšējās akcīzes nodokļa paaugstināšanu, kā arī ar automobiļu ražotāju paziņojumu par to, ka tiks pārtraukta mašīnu ražošana ar noteiktu degvielas veidu. Piemēram, Parīzē nedrīkstēs izmantot dīzeļdzinējus.

Trakās cenas

Iepriekš vēstīts, ka degvielas cenas Baltijas valstīs turpināja augt pēc neilgas stabilizācijas. Tam uzmanību pievērsa žurnāliste Elita Veidemane, savā lapā Twitter viņa pieminēja "naftas cenu sprādzienu" un vaicāja, kāpēc tā notiek.

Degvielas līmeņa rādītājs - Sputnik Latvija
"Kaut kāds naftas cenu sprādziens": Latvijas iedzīvotāji pauž sašutumu par degvielas cenām

Publikācija, šķiet, nav atrisinājusi cenu pieaugumu, toties kļuva skaidrs, ka valsts iedzīvotāji izprot cenu veidošanās procesus. Savos komentāros viņi uzskaitīja benzīna cenu pieauguma iemeslus: Brent markas naftas cenu pieaugums, ASV sankciju karš pret Irānu un Krieviju, karš Lībijā.

Šovasar neapmierinātie ar benzīna cenām latvieši organizēja veselu kustību ar nosaukumu Boikots. Šīs kustības Facebook grupā ir vairāki tūkstoši dalībnieku. Viņi aicina citus neapmierinātos vadītājus boikotēt degvielas tirgotāju DUS.

Ziņu lente
0