Uz papīra pārāk dārgi: VID pieņems tikai elektroniskās nodokļu deklarācijas

© AgriLife TodayNodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva
Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ko darīt, ja līdz šim esat aizpildījuši nodokļu deklarāciju tikai uz papīra, un kurp vērsties visiem, kam nav datora.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. No 2020. gada 1. janvāra Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieņems ienākumu deklarācijas un citus dokumentus tikai elektroniskā formātā, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu EDS, vēsta la.lv.

Iedzīvotājiem, kuri līdz šim iesnieguši deklarācijas tikai papīra veidā un neprot lietot EDS, VID sola nākamā gada laikā veikt apmācības – speciālisti praktiski parādīs, kā pareizi aizpildīt dokumentus.

Iedzīvotāji, kam nav datoru un kuri neprot tos lietot, jau pašlaik var saņemt praktisku palīdzību – deklarācijas aizpildīt palīdz VID klientu apkalpošanas un Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki.

Lai iesniegtu dokumentu elektroniski, iedzīvotājiem vispirms būs jāreģistrējas kā EDS lietotājiem. Lai to izdarītu, jāiesniedz VID rakstīts iesniegums, uzrādot pasi vai identifikācijas karti. Piecu darba dienu laikā VID reģistrēs iesniedzēju kā EDS lietotāju un uz EDS iesniegumā norādīto elektroniskā pasta adresi nosūtīs lietotājvārdu un sākotnējo paroli.

EDS iespējams reģistrēties arī tieši, bez VID palīdzības, pateicoties iespējām, ko dāvā portāls www.latvija.lv: interneta bankai, elektroniskajai ID kartei un drošajam elektroniskajam parakstam.

Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijā samazinās nodokļu parādi

Nodokļu dienesta statistika liecina, ka pēc 2014. gada aptuveni piekto daļu ienākumu deklarāciju ik gadus iesniedz papīra formā. Piemēram, 2017. gadā no 529 253 gada ienākumu deklarācijām, kuras iesnieguši iedzīvotāji, kuri nav saimnieciskās darbības veicēji, 103 152 bija iesniegtas papīra veidā.

Papīra formā aizpildīto deklarāciju pieņemšana un ievadīšana nodokļu uzskaites sistēmā ir dārgs process. Pērn VID šie mērķiem iztērēja vairāk nekā divus miljonus eiro. Viena papīra dokumenta apstrāde izmaksā 8,84 eiro, neskaitot datu un nodokļa atmaksas pārbaudi.

Jaunie nodokļu likumdošanas grozījumi paredz diferencētu neapliekamo minimumu, tāpēc deklarāciju skaits var pieaugt. Tāpēc VID izdevumi papīra dokumentu apstrādei tikai pieaugs, ja netiks sperti attiecīgie soļi.

Ziņu lente
0