Uzņēmuma vadītājs: aizpildīt piecas vakances Latvijā – vesels notikums

© pixabayЗаписи в блокнот
Записи в блокнот - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telpu un teritoriju uzkopšanas uzņēmuma īpašnieks nolēmis to pārdot – viņu nogurdinājušas grūtības, ko rada darbinieku meklēšana.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Telpu un teritoriju uzkopšanas uzņēmuma īpašnieks nolēmis pārdot biznesu, jo ir neiespējami atrast darbiniekus pat piecām vakantajām vietām. Par to uzņēmējs pastāstīja diskusijā "Latvijas vērtības" Rīgā, raksta Dienas Bizness.

Māris Urbāns, uzņēmuma Urban Serviss īpašnieks pastāstīja, ka ir vienkārši neiespējami atrast cilvēkus pat gadījumā, ja izsludinātas piecas vakantās vietas. Viņš uzsvēra, ka šī iemesla dēļ oktobra beigās pieņemts lēmums pārdot biznesu citām kompānijām, kas varēs darbu turpināt.

Urbāns paskaidroja, ka uzņēmums ilgu laiku centies atrisināt kadru trūkuma problēmu. Viens no variantiem ir pieņemt darbā cilvēkus no citām valstīm, taču teritoriju uzkopšanas nozarē Latvijas likumi šo ieceri padara par bezjēdzīgu.

Lielu problēmu, pēc uzņēmēja vārdiem rada tas, ka šiem strādniekiem nav iespējams maksāt mazāk kā 600 eiro pēc nodokļu nomaksas, taču apkopēja vidējā alga ir 300 eiro. Lielā starpība nivelē visas iespējas piesaistīt darbaspēku no trešajām valstīm.

Latvijā pēdējos gadu desmitos vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Gandrīz 70% uzņēmēju sastapušies ar darbaspēka trūkumu, par ko liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotā aptauja. Tās laikā noskaidrojās, ka visasāk problēma vērojama celtniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā.

Medicīnas preparātu ražošanas cehs - Sputnik Latvija
Uzņēmējs: par 1500 eiro algu izglītotus darbiniekus sameklēt neceram

Uzņēmēji ierosina pavājināt valsts kontroli pār darbinieku ievešanu no trešajām valstīm. Patlaban darba devējam, kurš vēlas uzaicināt darbā trešās valsts pilsoni, viņam jāmaksā vismaz vidējā alga Latvijā. Patlaban – 926 eiro pirms nodokļu nomaksas, jeb aptuveni 630 eiro uz rokas. Šo noteikumu ir grūti ievērot jomās, kur vidējā alga ir zemāka nekā vidējā samaksa valstī, piemēram, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā un pārstrādes rūpniecībā. Uzņēmēji iesaka maksāt viesstrādniekiem nevis vidējo algu valstī, bet gan vidējo algu nozarē.

Turklāt uzņēmēji cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu: patlaban dokumentu kārtošana ilgst vairākus mēnešus.

Arī starptautiskie eksperti iesaka Latvijai atvērt darba tirgu.

Taču Latvijas varasiestādes pagaidām nav ieklausījušās SVF ekspertu un speciālistu padomos jautājumā par ārzemnieku pieejas atvieglošanu Latvijas darba tirgū. Jāpiebilst, ka Latvijas varas iestādes ir gatavas aicināt darbā ar intelektuālo darbu saistītu profesiju pārstāvjus

Ziņu lente
0